March 29, 2024

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες

Η Κύπρος υπέγραψε σήμερα 30 Μαρτίου στην διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες ( Convention on the Right of Persons with Disabilities ) και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της ( Optional Protocol to the Convention on the Rights if Persons with Disabilities ). Την Σύμβαση υπέγραψε κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Λιλλήκα, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Η σημερινή μέρα έναρξης της υπογραφής της Σύμβασης θεωρείται για πάνω από 650 εκατομμύρια ανθρώπους με αναπηρίες, ως μέρα τεράστιας σημασίας γιατί αναγνωρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος με αναπηρία έχει το δικαίωμα σεβασμού της φυσικής και πνευματικής του ακεραιότητας στην βάση της ισότητας με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Πρόκειται για την πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21 ου αιώνα που θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας καλύτερης αντιμετώπισης των αναπήρων, παγκοσμίως.

Η Σύμβαση απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να απαλείψουν από την νομοθεσία τους κάθε διάκριση και να προστατεύσουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό όλους τους ανάπηρους. Υποχρεώνει τις Κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να προωθήσουν την αξιοποίηση των ικανοτήτων των ανθρώπων με αναπηρία καθώς και την συμβολή τους στην κοινωνία.

Πάνω από εβδομήντα χώρες υπέγραψαν την Σύμβαση ενώ πάνω από τριάντα το Προαιρετικό πρωτόκολλο. Η Τζαμάικα είναι η πρώτη χώρα σήμερα που επικύρωσε την Σύμβαση ενώ απαιτείται να επικυρωθεί από είκοσι χώρες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.