March 28, 2024

Πρόεδρος Δημοκρατίας-Ενημέρωση Ομογένειας

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε το Σάββατο το πρωί (26.9.09) συνάντηση με τα ηγετικά στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές του στην Νέα Υόρκη και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας  και καλύτερου συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και Ομογένειας.

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης στην Ουάσιγκτον Α. Κακουρής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και οι Πρέσβεις Λ. Παντελίδης και Κ. Κορνηλίου και ο Γενικός Πρόξενος στην Νέα Υόρκη Α. Παναγιώτου.

Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου έκαναν τις πιο κάτω δηλώσεις :

Πρόεδρος Χριστόφιας

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία και φέτος στην διάρκεια της παρουσίας μας εδώ να έχω μιαν εγκάρδια φιλικότατη συνομιλία μαζί με την ηγεσία της Ομοσπονδίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και άλλους παράγοντες . Το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας είναι διακαές, είναι καθημερινό και μιλήσαμε πως θα μπορούσε η Παροικία, οι απόδημοι μας να επιδράσουν πάνω στην Αμερικάνικη πολιτική ούτως ώστε να γίνει πιο βοηθητική σε ότι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε αυτή την επαφή, είναι διαρκής, είναι συνεχής. Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά κάποια σχέδια και είναι πιο δραστήρια. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει επισκεφθεί δυο-τρεις φορές ως τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες  και έχει συνομιλήσει μαζί με την ηγεσία της Ομοσπονδίας και με Αμερικανούς επισήμους βεβαίως, ο Υπουργός των Εξωτερικών είχε τις δικές του συναντήσεις με την κα Κλίντον. Νομίζω ότι οι στόχοι που βάλαμε μπροστά μας είναι σημαντικοί και μπορούν να υλοποιηθούν.

Πανίκος Παπανικολάου

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια λεπτομερή ενημέρωση για τις επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη, να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον, σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύω ότι η στενή επαφή και συνεργασία που έχουμε τόσο με τον Πρόεδρο όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών , την αντιπροσώπευση της Κύπρου εδώ, θα μπορέσει η Κυπριακή Παροικία να βοηθήσει τον αγώνα που κάνει ο Πρόεδρος και Κυπριακός λαός. Τον διαβεβαιώσαμε ότι εμείς πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό του και ότι ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες οι δικές του και η βοήθεια η δική μας θα έχουν κάποια αποτελέσματα.