March 28, 2024

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε την Συνθήκη του ΟΗΕ για το Εμπόριο των Όπλων, 3 Ιουνίου 2013

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου υπέγραψε σήμερα (3 Ιουνίου, 2013) εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων (Arms Trade Treaty) η οποία άνοιξε σήμερα για υπογραφή στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Τη Συνθήκη υπέγραψαν σήμερα συνολικά 63 Κράτη Μέλη του ΟΗΕ.

  Η πρώτη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων ( ATT) υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των ΗΕ στις 2 Απριλίου 2013 και θεωρήθηκε ορόσημο και  ιστορικό επίτευγμα αλλά και αποκορύφωμα των προσπαθειών πολλών χρόνων.  Η Συνθήκη η οποία ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων, από μικρά όπλα μέχρι και άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία,  θα ενισχύσει την ειρήνη και ασφάλεια, με στόχο να τερματιστεί η αποσταθεροποίηση μέσω της ροής  όπλων σε περιοχές συγκρούσεων και εμποδίζοντας ταυτόχρονα τον εξοπλισμό των παραβατών του διεθνούς  και ανθρωπιστικού δικαίου.

  Το άνοιγμα της Συνθήκης για υπογραφή πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια τελετής στα Ηνωμένα Έθνη στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ. Αρκετά κράτη μέλη αντιπροσωπεύτηκαν σε υπουργικό επίπεδο ενώ κύριος ομιλητής ήταν η Πρόεδρος της Λιβερίας  Ellen Johnson Sirleaf.

  H Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ με την επικύρωση της από 50 τουλάχιστον συμβαλλόμενα Κράτη.