April 23, 2024

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών με Γενικό-Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη, 8 Μαΐου, 2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Στην συνάντηση παρίσταντο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Ν. Αιμιλίου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Ν. Χριστοδουλίδης και η Αν. Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα Χριστίνα Ράφτη.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση της νέας Κυβέρνησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Του έχω μεταφέρει, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, πρώτον την ανάγκη να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος να επικεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και επομένως οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο. Δεύτερον, μετέφερα τη θέση ότι ναι μεν δεν θα ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες από την αρχή, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν μερικά θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι δεσμευμένος. Και αυτό το ξεκαθάρισα έναντι της θέσης ʽξεκινούμε από εκεί που μείναμε̛. Το τρίτο είναι ότι πέραν της ουσίας του Κυπριακού, για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευθούμε χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας, από την άλλη, η κατάσταση εμπιστοσύνης που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοια που χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποκαταστήσουμε αυτήν την έλλειψη εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την Αμμόχωστο, για να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».

Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
Ερώτηση: Σε τι αντάλλαγμα με την Αμμόχωστο;

Ι. Κασουλίδης: Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, αν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, να δικαιούται η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας διά του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ. Και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια κεφάλαια τα οποία έχουμε παγωμένα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κάτι με το οποίο κερδίζουν όλες οι πλευρές.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, τα Ηνωμένα Έθνη πριν τις εκλογές στην Κύπρο είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους να ετοιμάσουν μια έκθεση με την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων στα τρία χρόνια συνομιλιών. Έχετε κουβεντιάσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο;

Ι. Κασουλίδης: Όχι δεν το ήγειρα εγώ εδώ.

Ερώτηση: Αν οι ίδιοι είπαν κάτι;

Ι. Κασουλίδης: Δεν ήθελα εγώ να αναμιχθώ στα των διαπραγματεύσεων. Ξέρετε, είμαι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Η υπόθεση της Τύμπου μαζί με Βαρώσια παίζει;

Ι. Κασουλίδης: Δεν ηγέρθη. Δεν είναι σε εμάς που θα εγείρει τέτοιο θέμα.

Ερώτηση: Υποτίθεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρυσι κάτι είχε αναφέρει.

Ι. Κασουλίδης: Δεν ηγέρθη τέτοιο θέμα διότι ακόμα δεν συζητούμε αυτά τα θέματα. Η Τουρκία θεωρεί ότι όλα θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια της συζήτησης της ουσίας.

Ερώτηση: Τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας στη θέση σας για συνομιλίες το φθινόπωρο;

Ι. Κασουλίδης: Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του φθινοπώρου οι συνομιλίες.

Ερώτηση: Ενεργειακά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εγείρει κανένας σε εμάς; Δεν λέω ο Γενικός Γραμματέας, αλλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία τα έχει εγείρει, ο κ. Έρογλου τα έχει εγείρει, άρθρα πολλά βλέπουμε τώρα σε σχέση με την οικονομική κρίση…

Ι. Κασουλίδης: Εμείς θεωρούμε ότι τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Ότι είναι κίνητρο για να λυθεί το Κυπριακό, είναι , αλλά διαφορετικά είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε ο Γενικός Γραμματέας ασφαλώς, αλλά ούτε και ο κύριος Downer ήγειραν ποτέ θέματα που αφορούν την ενέργεια.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, για τις δηλώσεις του Όλι Ρέν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έχετε κάποια τοποθέτηση;

Ι. Κασουλίδης: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια γραπτή δήλωση, όπως ξέρετε. Αν νομίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, κάνει λάθος. Απεναντίας παρατείνει τον χρόνο στον οποίο θα μπορέσει να προκύψει λύση με αποτέλεσμα τα προβλήματα ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην λύονται.