March 29, 2024

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Τα Πρόσωπα του Φλαμουδιού”

The Faces of Phlamoudi 2Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ “The Faces of Phlamoudhi” (Τα Πρόσωπα του Φλαμουδιού) την Πέμπτη το βράδι, 5 Φεβρουαρίου, στο Κυπριακό Σπίτι την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Αμερκανού φωτογράφου/συγγραφέα Ian Cohn, ο οποίος ως μέλος της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου Columbia το 1972, φωτογράφισε το Φλαμούδι και τους κατοίκους του στην καθημερινή τους ζωή και ασχολίες τους ακριβώς δύο χρόνια πριν την Τουρκική εισβολή. Οι φωτογραφίες ήρθαν στο φως μετά από 40 περίπου χρόνια και σε συνεργασία με την κοινότητα του Φλαμουδιού, τύπωσε το φωτογραφικό άλμπουμ «Τα Πρόσωπα του Φλαμουδιού».

Τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, Ian Cohn συγγραφέα/φωτογράφου και Rupert Barclay σκηνοθέτη, παρουσίασε στο ακροατήριο η Σύμβουλος Τύπου στη Νέα Υόρκη κα Μαρία Ζουπανιώτη.

Στην εναρκτήρια δήλωση του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του προς τους καλλιτέχνες για το εξαίρετο έργο τους που τράβηξε την προσοχή της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και του Αμερικανικού κοινού. Καλωσόρισε τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ που όπως ανέφερε παρουσιάζει μια από τις σημαντικότερες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, το θέμα των προσφύγων μετά το βίαιο ξεριζωμό τους από την πατρογονική τους γη λόγω της Τουρκικής εισβολής του 1974, ένα θέμα οικουμενικό που αφορά τον κάθε πρόσφυγα σε κάθε γωνιά της γης. Ο κ. Αιμιλίου υπογράμμισε ότι οι φωτογραφίες που συνέλαβε με το φακό του ο νεαρός φωτογράφος Ian Cohn πριν από το 1974, παρουσιάζουν την σχετικά ανέμελη και χαρούμενη ζωή στο Φλαμούδι και έχουν εμπνεύσει τον Rupert Barclay, ο οποίος πολύ επιδέξια τους δίνει ζωή με την ταινία του για να μας θυμίζουν ότι το θέμα των προσφύγων και ότι αυτό εμπερικλείει, όπως το δικαίωμα της επιστροφής, το δικαίωμα του ανθρώπου στην ειρηνική απόλαυση της περιουσίας είναι οικουμενικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να εφαρμόζονται από όλους.

Λαμβάνοντας το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου “Τα Πρόσωπα του Φλαμουδιού» Ian Cohn, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο του είναι μια συλλογή φωτογραφιών των κατοίκων του χωριού Φλαμούδι – το οποίο τώρα βρίσκεται κάτω από την Τουρκική κατοχή – στην καθημερινή τους ζωή τις οποίες τράβηξε το καλοκαίρι του 1972. Η ιστορία του βιβλίου είναι παράλληλα πολύ προσωπική και διερευνά την επίδραση της φωτογραφίας σε μια συλλογική συνείδηση. Επαναφέρει χαμένες αναμνήσεις, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και προσφέρει νέα ελπίδα για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τη γη των προγόνων τους. «Σε αυτή την ταινία, ο σκηνοθέτης Rupert Barclay, έχει βρει ένα τρόπο να πει την ιστορία μέσα από τη φωνή των ανθρώπων που έχουν περισσότερο επηρεαστεί, τον Φλαμουδιώτη. Όπως και εγώ, ο Rupert έχουμε αφιερώσει τόσο πολύ από τον εαυτό μας για αυτό το ντοκιμαντέρ, επειδή η ιστορία του Φλαμουδιού είναι μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί» είπε ο κ. Cohn.

Στην προβολή του ντοκυμαντέρ ο Ian Cohn αρχικά περιγράφει πως ξεκίνησε αυτό το «ταξίδι του στο Φλαμούδι». Ένα νεαρός φωτογράφος που βρέθηκε στο Φλαμούδι ως επίσημος φωτογράφος της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημιου Columbia το 1972 που όμως συνέχισε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους του χωριού, την καθημερινή τους ζωή και τους χώρους που ζούσαν. Η καθημερινή συμβίωση με τους Φλαμουδιώτες, σημειώνει στην ταινία, τον οδήγησαν σε νέες φιλίες που εκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις και έχει συνδεθεί με αγαπητούς του φίλους που είναι μέρος της ζωής του για δεκαετίες. Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τις αναμνήσεις πολλών χωρικών για την καθημερινή τους ζωή πριν την εισβολή ενώ περιγράφει τις καταστροφικές συνέπειες μετά τον βίαιο εκτοπισμό τους. Η ταινία επικεντρώνεται στις αντιδράσεις και προσωπικές επιπτώσεις των κατοίκων του Φλαμουδιού με την αναβίωση των αναμνήσεων, με την απροσδόκητη προβολή των φωτογραφιών που πάρθηκαν πριν από 43 χρόνια. Ο σκηνοθέτης έχει πάρει πολλές συνεντεύξεις από διάφορους κατοίκους του Φλαμουδιού που διαμένουν πλέον στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου που περιγράφουν τη ζωή τους στο χωριό τους και τις αναμνήσεις που τους κρατούν πιο δεμένους με το παρελθόν τους.The Faces of Phlamoudi 1

Μετά την προβολή της ταινίας, ο σκηνοθέτης Rupert Barclay μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν στη δημιουργία της ταινίας και ότι οι φωτογραφίες του Ian Cohn, υπήρξαν καταλυτικός παράγοντας στην απόφαση του. Ακολούθως μετέφερε χαιρετισμό του μοντέρ κ. Kyri Evangelou, o oποίος κατάγεται από το Φλαμούδι αλλά δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. «Ανεξάρτητα της ηλικίας, της θρησκείας, του φύλου ή πολιτικών απόψεων, κάθε Κύπριος πρόσφυγας αντιμετωπίζει μια αιώνια μάχη. Πρέπει να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ζήσει κάθε μέρα γνωρίζοντας ότι δεν βρίσκεται εκεί που πραγματικά ανήκει. Με τις φωτογραφίες του Ian και την ταινία του Rupert, μια ζωή που κάποτε έχει αφαιρεθεί έχει τώρα ξαναβρεθεί και θα ζήσει για τις επόμενες γενιές» αναφέρει στην ομιλία του.

Στη συνέχεια οι συντελεστές της ταινίας απάντησαν σε ερωτήσεις που έθεσε το ακροατήριο. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου, πολλοί Αμερκανοί, ξένοι δημοσιογράφοι και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.