April 19, 2024

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου με την ευκαιρία της συζήτησης του Δικαίου της Θάλασσας στη Γενική Συνέλευση τη Τρίτη 9.12.14, μίλησε στην ολομέλεια θέτοντας μεταξύ άλλων το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της σύμφωνα και με τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Η Γενική Συνέλευση είχε ενώπιο της προς υιοθέτηση το ετήσιο ψήφισμα περί Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας.

Το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας- σημείωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος- επισημαίνει την εικοστή επέτειο από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζει την εξέχουσα συνεισφορά της στην ειρήνη και ασφάλεια , και στη συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις των εθνών σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, όπως προνοεί ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει επίσης-είπε-τον καθολικό και ενιαίο χαρακτήρα της Σύμβασης, και επιβεβαιώνει ότι η Σύμβαση καθορίζει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να διεξάγονται όλες οι δραστηριότητες στους ωκεανούς και τις θάλασσες.   Ακολούθως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι πλείστες των διατάξεων της Σύμβασης έχουν αποκτήσει πλέον την ιδιότητα εθιμικών κανόνων του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη.

Αναφερόμενος στη Κύπρο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση, η Κύπρος ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της το 2004, και, σύμφωνα με το άρθρο 74, υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της με τρεις από τις γειτονικές της χώρες, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.

Στην συνέχεια ο κ. Αιμιλίου είπε: «Με βάση την ανακήρυξη της ΑΟΖ και τις σχετικές συμφωνίες οριοθέτησης, η Κύπρος έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία επί της ΑΟΖ της, για τους σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 56 της Σύμβασης. Επιπλέον, η Κύπρος έχει, ως ζήτημα διεθνούς δικαίου, συμφυή αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας που καλύπτουν την ίδια περιοχή, τα οποία ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 77 της Σύμβασης. Ειδικότερα, σε σχέση με τους πόρους υδρογονανθράκων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων, για το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της και επί της υφαλοκρηπίδας της. Τέτοια κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ ανήκουν σε διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη, όχι σε κοινότητες ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο εσωτερικό ενός κράτους.»

Είναι πεποίθησή μας και βασική αρχή της διεθνούς νομιμότητας- πρόσθεσε- ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται αμοιβαία την νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων των γειτόνων τους στις θαλάσσιες περιοχές, όπου κάθε κράτος έχει κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα ή/και ασκεί τη δικαιοδοσία του σύμφωνα με τη Σύμβαση.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι αποτελεί σταθερή πεποίθηση της χώρας του ότι η συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών στην ανατολική Μεσόγειο, για τους σκοπούς επίτευξης της αειφόρου ανάπτυξης και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή, μπορεί να αποτελέσει όχημα για την περιφερειακή συνεργασία και την ειρήνη. Αυτό το βασικό ιδανικό, πρόσθεσε, υπήρξε η κινητήρια δύναμη για την ολοκλήρωση των σχετικών διμερών συμφωνιών και συνεργασιών με τα γειτονικά κράτη. Η Κύπρος -είπε- έχει επίσης ενεργό ρόλο σε προτάσεις και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που προωθούν την περιφερειακή συνεργασία ιδίως στον τομέα των υδρογονανθράκων, πάντα σύμφωνα με τη Σύμβαση, και με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας του κάθε συμμετέχοντα παράκτιου κράτους, ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών τους στις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες τους.

Τέλος επανέλαβε τη σημασία της Σύμβασης μέσω του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης για τους ωκεανούς και το δίκαιο της θάλασσας και συνέστησε σε όλα τα κράτη να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να απέχουν από παράνομες πράξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας , που αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε όλα τα κράτη να απέχουν από το να ενεργούν ή να απειλούν να ενεργήσουν κατά παράβαση του άρθρου 2(4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.