April 19, 2024

Εκδήλωση της Κυπριακής Παροικίας προς τιμή του Επιτρόπου Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου

Νέα Υόρκη, 24 Απριλίου 2018

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ παρέθεσαν την Τρίτη, 24 Απριλίου, το βράδυ στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια, δείπνο προς τιμή του Προεδρικού Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου. Στο δείπνο ο παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για Θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Οικοδόμηση και Διατήρηση της Ειρήνης, που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ομιλία του ο κ. Φωτίου συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού για το επιτυχημένο συνέδριο καθώς και το έργο που επιτελεί η Κυπριακή Ομοσπονδία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγχαρητήρια έδωσε και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα, που παρευρισκόταν στο δείπνο, για την επιτυχημένη εθνική παρέλαση της Κυριακής, στην 5ηΛεωφόρο του Μανχάταν.

«Θέλω να ευχαριστήσω την ομογένεια για το σημαντικό έργο που επιτελεί εδώ σε μια μεγάλη χώρα, μια υπερδύναμη, με κέντρα λήψης αποφάσεων που πραγματικά έχουν να κάνουν με το μέλλον των λαών μας. Η Ελλάδα και Κύπρος, ενώνουν τις δυνάμεις τους παντού» είπε ο κ. Φωτίου.

Ευχήθηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα παραμερίσουν τις διαφορές και τις διαφωνίες τους και να παραμείνουν ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές κρίσιμες καταστάσεις.

Ο κ. Φωτίου, λόγω και της παρουσίας του κ. Κουίκ, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η  Ελλάδα και Κύπρος, ενώνουν τις δυνάμεις και σε θέματα Ελληνικής Διασποράς. Αναφέρθηκε σε συνεργασίες και με κοινότητες άλλων χωρών ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και Κύπρου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κουίκ αφού ευχαρίστησε τους Προέδρους της ΠΣΕΚΑΣ και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων για την πρόσκληση, αναφέρθηκε και στα διάφορα ζητήματα διασποράς που προωθούν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος.

 «Με τον κ. Φωτίου έχουμε κάνει τόσα πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει για δεκαετίες. Βαδίζουμε πολύ καλά με τις τριμερείς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία. Σε λίγες μέρες ξεκινάμε διαβουλεύσεις και με το Λίβανο και με τους Ιρλανδούς» είπε ο κ. Κουίκ.

Με συγκίνηση αναφέρθηκε για τον ξεχασμένο Ελληνισμό. «Έχουμε ξεχάσει ένα Ελληνισμό  ο οποίος είναι έξω από το χάρτη μας, τους Έλληνες που ζουν στις υποσαχάριες χώρες. Μπορεί να είναι λίγοι, όμως είναι δραστήριοι και οι ντόπιοι τους αγαπούν γιατί ποτέ δεν ήταν αποικιοκράτες. Παρακαλώ την ομογένεια να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σ’ αυτούς τους ξεχασμένους Έλληνες» είπε.

Αναφορά έκανε και στο Ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής κ. Θεοδώρου με τις Ελληνικές κοινότητες και κάλεσε τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αν μπορούν να βοηθήσουν, καλύπτοντας τα έξοδα δέκα παιδιών από αυτές τις χώρες να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την στενή συνεργασία με την ομοσπονδία, για τα ζητήματα των Αποδήμων και διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση των Αποδήμων.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ αφού καλωσόρισε τους δύο επισήμους τόνισε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των Ελληνικών και Κυπριακών οργανώσεων  στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για 44 χρόνια για την ελευθερία της πατρίδας μας. Είμαστε εθελοντές και ενωμένοι και είμαστε εμείς που κρατούμε όλα τα εθνικά μας θέματα στην Ουάσιγκτον» είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Στο δείπνο παρέστησαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, κκ Βασίλης Φιλίππου και Κωνσταντίνο Κούτρας, ο Πρόεδρος του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Νικολάου,  ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Άριστος Κωνσταντίνου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Μενέλαος Μενελάου, πρώην πρόεδροι και μέλη της Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και πολλοί ομογενείς.