March 29, 2024

Παρεμβάσεις Αντιπροσώπων Κύπρου και Ελλάδας στην Τριτη Επιτροπή των ΗΕ

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος στην Τρίτη Επιτροπή της ΓΣ των ΗΕ άσκησε μετά τις ομιλίες του Μονίμου Αντιπροσώπου Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Έλληνα Πρέσβη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έγιναν στις 4 Νοεμβρίου, το δικαίωμα απάντησης προβάλλοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις και ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Κυπριακό. Στον Τούρκο αντιπρόσωπο απάντησε την Δευτέρα 7.11.05 η αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή κα Πηνελόπη Ερωτόκριτου η οποία εξέφρασε λύπη που για ακόμα μια χρονιά ο Τούρκος αντιπρόσωπος καταφεύγει σε ανυπόστατες κατηγορίες και διαστρεβλώσεις στην προσπάθεια μετατόπισης της προσοχής από την ουσία του προβλήματος που είναι η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου τμήματος του κυπριακού εδάφους και η συντήρηση από την Τουρκία μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας που επανειλημμένα έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο ασφαλείας.

Η κα Ερωτόκριτου απάντησε επίσης και στις κατηγορίες περί «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων τονίζοντας ότι αυτές είναι αβάσιμες καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν δεν απαλλάσσει την Τουρκία από την ευθύνη της για την κατάσταση στην Κύπρο και σημείωσε ότι η κατοχή και η άρνηση της τουρκικής πλευράς να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων είναι η αιτία της οικονομικής δυσπραγίας των Τουρκοκυπρίων. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της οικονομικής θέσης των Τουρκοκυπρίων αυτές όμως θα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παράνομη αναβάθμιση των κατεχόμενων.

Στον Τούρκο αντιπρόσωπο απάντησε επίσης ο Έλληνας αντιπρόσωπος ο οποίος τόνισε ότι τα γεγονότα στην Κύπρο είναι ξεκάθαρα και βρίσκονται αποτυπωμένα σε δεκάδες ψηφίσματα και εκθέσεις διεθνών οργανισμών και η Τουρκία δεν απαλλάσσεται των διεθνών υποχρεώσεων της με αναληθείς δηλώσεις. Η ρίζα του προβλήματος, είπε, είναι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.