June 2, 2020

Δηλώσεις Βενιζέλου μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπρόεδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

«Η τριμερής συνάντηση της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, ήταν η συνέχεια των επισκέψεων που είχαμε κάνει στο Κάιρο, και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κασουλίδης κι εγώ πριν από λίγες ημέρες. Η σημερινή συνάντηση στέλνει το μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτή την τριμερή πολιτική συνεργασία, την οποία θα οργανώσουμε και σε επίπεδο υπουργικό, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακό, με τους πολιτικούς διευθυντές των τριών υπουργείων. Σημασία έχει να λειτουργήσουμε μέσα στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ως τρεις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και για την ανάπτυξη. Άρα η πρωτοβουλία μας δε γίνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες ή με άλλες πρωτοβουλίες, αλλά γίνεται συμπληρωματικά, προσθετικά.

Ο Αιγύπτιος υπουργός μάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Εμείς ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ η Αίγυπτος να ακολουθήσει ένα δημοκρατικό δρόμο που ενώνει όλη την αιγυπτιακή κοινωνία και δίνει σε όλους τους Αιγύπτιους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την προοπτική μιας ευημερίας, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για όλες τις κοινωνίες μας. Η Ελλάδα, ως προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο εξάμηνο είναι έτοιμη να μεταφέρει ανάγκες και αιτήματα της αιγυπτιακής πλευράς και σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να πάρουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, τα διάφορα σχήματα της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας μάς επιτρέπουν να βρούμε πόρους για θέματα κρίσιμα για τις κοινωνίες μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ανεργία – κυρίως η ανεργία των νέων – που είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλες τις κοινωνίες. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, ζητήματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Η τριμερής συνεργασία δεν επηρεάζει τη διμερή συνεργασία που έχουμε και η οποία πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στα αντικείμενα που έχουμε προσδιορίσει. Ένα βασικό αντικείμενο – όπως γνωρίζετε – είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο. Αυτό μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την ενέργεια, να αντλήσουμε πόρους, να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στους λαούς μας».

Ερώτηση: Για αυτή τη συνάντηση θα ενημερώσετε αύριο τον ομόλογό σας τον κ. Davutoglu;

Απάντηση: «Με τον κ. Davutoglu είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, βεβαίως και για την Αίγυπτο, όπως θα συζητήσουμε και για τις διμερείς μας σχέσεις και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συρία. Κι εδώ, στην τριμερή συνάντηση σήμερα, μας απασχόλησε πάρα πολύ το ζήτημα της Συρίας γιατί – όπως καταλαβαίνετε – και ως χώρα αυτοτελώς, αλλά και μέσω του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική λύση, βιώσιμη λύση στη Συρία».

Ερώτηση: Για το θέμα της Χρυσής Αυγής κ. Πρόεδρε, γράφτηκε στην Αθήνα ότι είχατε κάποιες επαφές εδώ στον ΟΗΕ και ότι το έθεσαν κάποιοι συνομιλητές σας.

ΥΠΕΞ: «Όχι στον ΟΗΕ. Είχα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στο περιθώριο, οι συνομιλητές μου μού θίγουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πάρα πολύ, σχεδόν όσο και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση. Διότι το να έχεις ένα απροκάλυπτα ναζιστικό κόμμα μέσα στη Βουλή και οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο ενός τέτοιου κόμματος, είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, για τους θεσμούς της, για τη δημοκρατική της παράδοση και πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Το θέμα της Χρυσής Αυγής το θέτω εδώ και μήνες, ήδη προεκλογικά, πριν από τον Ιούνιο του 2012. Και αν αυτά που έλεγα όλους αυτούς τους μήνες τα είχαν ακούσει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είχαμε αποφύγει γεγονότα δυσάρεστα, δραματικά, απαράδεκτα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το συνταγματικό τόξο στην Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Και αυτό ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχα, τηλεφωνικά, σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου του ζήτησα να θέσει υπό την αιγίδα του τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι δε πολιτικοί αρχηγοί, τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός και εκτός Βουλής χωρίς μικροκομματικές αντιδράσεις και υστεροβουλίες. Διότι δεν είναι αυτό το ζήτημα τώρα. Δεν έχουμε συμβατικές πολιτικές σχέσεις, έχουμε μια κατάσταση η οποία προσβάλει τη δημοκρατία στον πυρήνα της».¨

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ έκανε, επίσης, την ακόλουθη δήλωση στην Αιγυπτιακή τηλεόραση και στον ανταποκριτή της Al Ahram στη Νέα Υόρκη Bassel Yousry:

«I repeat our commitment to the stability and the prosperity of Egypt. Egypt plays always a very important role for the wider area of the Middle East and the Eastern Mediterranean. This is something very important for us. Our bilateral relations and also this first, trilateral ministerial meeting sent a very clear message. For us the stability of Egypt is something important, a first priority».

Question: Regarding Syria, is Greece going to support military involvement in Syria?

FM: «We need a political solution through a procedure of the type Geneva 2 for Syria. And also we need the reestablishment of the capability of the Security Council to play the main role as guarantor of the security and peace in this area and everywhere in the world».”