April 24, 2024

Γεύμα Προέδρου της Δημοκρατίας με Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Νέα Υόρκη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, παρέθεσε σήμερα Τετάρτη (23.9.15) το μεσημέρι, γεύμα εργασίας προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο γεύμα παρακάθισαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πρέσβης Mitaly I. Churkin, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας Πρέσβης Liu Jieyi, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλίας Πρέσβης François Delattre, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Peter Wilson και η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Πρέσβειρα Michele J. Sison. Από Κυπριακής πλευράς, παρακάθισαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο υποψήφιος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την 70η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Πρέσβης Αντρέας Μαυρογιάννης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα Πέντε Μόνιμα Μέλη για τις εξελίξεις στο κυπριακό και για το τι έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα στο διάλογο. Ενημέρωσε επίσης επί ποίων θεμάτων διαφαίνονται συγκλίσεις αλλά και ότι ο διάλογος έχει εισέλθει σε δύσκολα θέματα η εξέλιξη των οποίων θα μας επιτρέψει να εξάψουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το πώς δύναται να προχωρήσει η διαδικασία. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε επίσης για την συμφωνία των ηγετών για εντατικοποίηση του διαλόγου από τον Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- είπε ο Εκπρόσωπος-εξέφρασε ευχαριστίες προς τα Πέντε Μόνιμα Μέλη για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στο κυπριακό και σημείωσε την ανάγκη όπως κινηθούν προς τη κατεύθυνση της Τουρκίας η οποία μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να αποδείξει αυτά που δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας της για λύση του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των Πρέσβεων των Πέντε Μονίμων Μελών επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.