March 28, 2024

Εκδήλωση Ομογενειακών Ομογενειακών Οργανώσεων με θέμα “Η Κύπρος Μετά τη Κοπεγχάγη”

Το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τη ΠΣΕΚΑ διοργάνωσε τη Δευτέρα 16.12.02 το βράδυ διάλεξη με θέμα «Η Κύπρος Μετά τη Κοπεγχάγη». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος και ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη, κ. George Cunningham . Τους ομιλητές παρουσίασε στο κοινό ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Ανδρέας Κωμοδρόμος.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αφού αναφέρθηκε στην σημασία της Συνάντησης Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη όπου αποφασίστηκε η ένταξη στην ΕΕ των 10 υποψηφίων χωρών περιλαμβανομένης και της Κύπρου, τόνισε ότι αυτό πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός τεράστιας σημασίας τόσο για την Ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και για το κόσμο. Ιδιαίτερα για την Κυπριακή υποψηφιότητα, σημείωσε ότι η Κύπρος εντάχθηκε χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος ενώ η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αναστέλλεται μέχρι την τελική διευθέτηση του Κυπριακού. Πρόσθεσε δε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέχρι την 28 η Φεβρουαρίου 2003.

Ο κ. Ζακχαίος ευχαρίστησε τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον Ελληνικό λαό για τη συμβολή τους στις προσπάθειες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι η ιστορική απόφαση που λήφθηκε για την Κύπρο στη Κοπεγχάγη αποτελεί επιστέγασμα προσπαθειών, αγώνων, κόπων και θυσιών της Κυπριακής κοινωνίας, του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης. Η Κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε, έχει την πρόθεση να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της σαν κράτος μέλος και να αποτελέσει πιστό και υπεύθυνο μέλος της ΕΕ, με σκοπό την προβολή των πολιτικών και ανθρωπιστικών αξιών της ΕΕ παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης υπήρξε πολύ θετικός σε όλη την διάρκεια των συνομιλιών, και θα συνεχίσει τις προσπάθειες να εξεύρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας των Η.Ε. Μετά λύπης μας, όμως, επεσήμανε ότι η επίτευξη λύσης δεν κατέστη δυνατή λόγω της αρνητικής στάσης του κ. Ντενκτάς. Σημείωσε ακολούθως ότι η αυθόρμητη διαδήλωση που έγινε αμέσως μετά τη Κοπεγχάγη στα κατεχόμενα από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, έδωσε το ορθό μήνυμα στην αδιάλλακτη Τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα προς τον κ. Ντενκτάς. Ο κ. Ζακχαίος κάλεσε την Τ/Κ πλευρά να συνεργασθεί στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων.

Ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μετέβη στη Κοπεγχάγη με την πολιτική ηγεσία προετοιμασμένος να εργασθεί για την συνολική λύση του Κυπριακού, όμως παρά τις δηλώσεις για ουσιαστικές αλλαγές στην θέση της Τουρκικής κυβέρνησης, η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν έδειξε την ανάλογη πολιτική βούληση. Αφού επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας για συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ζακχαίος είπε, η λύση θα πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τις απογοητεύσεις, πρόσθεσε ο κ. Ζακχαίος, είμαστε αποφασισμένοι να επιδιώξουμε λύση που θα διασφαλίζει την ευημερία, ασφάλεια, κατανόηση, και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων χωρίς διάκριση

Η Κύπρος εντός της ΕΕ, πρόσθεσε, θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην Μέση Ανατολή και σημείωσε τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση της κρίσης στο Ναό της Γεννήσεως και στη δημιουργία γραφείων των επιθεωρητών της UNMOVIC στην Κύπρο.

Ο κ. Ζακχαίος στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στα πολλά πλεονεκτήματα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι αλλά και η Τουρκία από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Τόνισε επίσης τα πλεονεκτήματα της ένταξης της Κύπρου για την ίδια την ΕΕ.

Ακολούθως, μίλησε για το γενικότερο θέμα της διεύρυνσης, ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΕ στα Η.Ε. κ. George Cunningham . O κ. Cunningham συνεχάρη την Κυβέρνηση της Κύπρου και τον κυπριακό λαό για την προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου να πετύχει όλα τα κριτήρια, που απαιτούνταν για την είσοδο της στην ΕΕ. Η διεύρυνση της Ευρώπης, σημείωσε, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ειρηνικής, ευημερούσας και δίκαιης ηπείρου, η οποία θα έχει 450 εκατομμ. κατοίκους και ισχυρή οικονομία ύψους 9 τρις. Ευρω.

Ο Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ΕΕ επεσήμανε ότι η απόφαση να μη δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ελήφθη λόγω της τεράστιας προσπάθειας που θα χρειαστεί για να ενταχθούν τα 10 νέα μέλη και επειδή η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ΕΕ. Αναμφίβολα, πρόσθεσε, η Τουρκία θα ενταχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο όταν θα έχει ενταχθεί η Κύπρος και η ΕΕ έχει αντιδράσει θετικά στο βελτιωμένο διάλογο της με την νέα Τουρκική κυβέρνηση και τη σημαντική απόφαση της να επιτρέψει τη χρήση από την ΕΕ των εξοπλισμών του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Cunningham σημείωσε ότι φτάνει στο τέλος της μακράς πορείας της προς την Ευρώπη και η δυνατή οικονομία της όχι μόνο είναι ισότιμη αλλά σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα συνεχιστούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επωφεληθεί σημαντικά από την ένταξη της, ιδιαίτερα επειδή η ΕΕ θα προσφέρει 273 δις. Ευρώ για οικονομική υποστήριξη τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Cunningham εξέφρασε την ελπίδα ότι όπως ενώθηκε η Ευρώπη με τη διεύρυνση, έτσι θα επανενωθεί και η Κύπρος και παραμένει αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί πριν το 2004.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Κύπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Ανδρέας Κωμοδρόμος σημείωσε την ιδιαίτερης σημασίας εθνική επιτυχία που είχαμε στην Κοπεγχάγη, γεγονός το οποίο δημιουργεί αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας σε ολόκληρο το Κυπριακό λαό, αλλά και σε όλο το απόδημο Ελληνισμό.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Σάββας Τσίβικος αναφέρθηκε στις δυσκολίες, αμφιβολίες και συμπληγάδες που ξεπέρασε η Κυπριακή κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο της ένταξης. Αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα ότι η δύναμη και επιρροή που διέθετε ο κ. Ντενκτάς στην Άγκυρα μειώνεται και σημείωσε ότι η αδιάλλακτη στάση που επιμένει να τηρεί ο κ. Ντενκτάς δεν τον οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην απομόνωση. Ο κ. Τσίβικος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 28 του Φεβρουαρίου, η Τ/Κ πλευρά θα ενεργήσει προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων συνεισφέροντας ειλικρινά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολούθως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος και ο κ. Cunningham απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις από το κοινό τόσο για τις προσπάθειες λύσης, τις πτυχές του σχεδίου Ανάν όσο και για τις επιπτώσεις της ένταξης της Κύπρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο επί πολλά χρόνια Πρέσβης της Κύπρου στις Βρυξέλλες, κ. Νίκος Αγαθοκλέους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Γενικοί Πρόξενοι των νέων μελών της ΕΕ, μέλη διπλωματικών αποστολών, ομογενειακά στελέχη και εκπρόσωποι του τύπου.