April 19, 2024

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως-Γευμα με ομογενειακα μέσα ενημέρωσης-Νέα Υόρκη

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Δώρος Θεοδώρου ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την 49η Σύνοδο της Επιτροπής του Καθεστώτος των Γυναικών, παραχώρησε σήμερα (2.3.05) συνέντευξη τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, στην διάρκεια γεύματος που παρέθεσε η Γενική Πρόξενος κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκος Παπανικολάου και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ο κ. Θεοδώρου αφού σημείωσε την χαρά του που βρέθηκε κοντά στα μέσα ενημέρωσης της ομογένειας υπογράμμισε την σημασία του ρόλου τους ως γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ του κέντρου και της ομογένειας. Είπε επίσης ότι την προηγούμενη μέρα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την ηγεσία της ομογένειας εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση της στον αγώνα του Κυπριακού λαού. Εξήρε ιδιαίτερα την στάση της ομογένειας στην μεγάλη κρίση της 24ης Απριλίου του δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι η σταθερή και αταλάντευτη στάση της υπέρ του όχι στήριξε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλες πολιτικές δυνάμεις σε ώρες πάρα πολύ δύσκολες.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι ένα νέο δεδομένο και γεγονός είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία επιβεβαιώνει την εχθρική τοποθέτηση της Αμερικανικής Κυβέρνησης ενάντια στην Κύπρο. Σημείωσε ότι η έκθεση βρίθει ανακριβειών, ψευδών στοιχείων και στρεβλώσεων και ότι ήδη ως αρμόδιος Υπουργός έχει υποδείξει τις αναλήθειες αυτές στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο έτσι ώστε να υπάρξει μια σκληρή απάντηση.

Ότι θεωρείται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας για απευθείας πτήσεις και ταξίδια και βεβαίως για απευθείας εμπόριο, δείχνει είπε ο κ. Θεοδώρου, ότι οι Αμερικανοί έχουν παραγράψει πλήρως την κατοχή.

“Ούτε μπαίνουν στο κόπο να σκεφθούν και να θυμηθούν ότι στην Κύπρο υπήρξε μια τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και μάλιστα συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πάρα πολλούς τομείς. Θεωρούν δε ότι είναι παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπει το άνοιγμα των παράνομων αεροδρομίων κα λιμανιών. Είναι επιβεβαίωση όπως είπα του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μία εχθρική στάση απέναντι στον Κυπριακό λαό.” είπε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ” το όχι στο δημοψήφισμα ήταν ευτύχημα γιατί με το όχι εξακολουθούμε και είμαστε κράτος, έχουμε ενταχθεί στην ΕΕ ως τέτοιο κράτος, έχουμε φωνή στην ΕΕ και έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε.” Ρόλο σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την οποία, όπως είπε, θα είμαστε κριτές και θα θέτουμε θέματα προς συμμόρφωση από την Τουρκία και βεβαίως ρόλο στην αντιμετώπιση των επί μέρους πολυάριθμων θεμάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κατοχής και που σχετίζονται με την λύση του κυπριακού προβλήματος.

“Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή λύση αυτό είναι που εννοούμε. Μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, όλα αυτά τα μικρά και πολυάριθμα προβλήματα που έχουν σχέση με την κατοχή θα αντιμετωπίζονται στα όργανα της ΕΕ. και στις διαπραγματεύσεις τις ενταξιακές της Τουρκίας και θα βρίσκουν λύση.”τόνισε ο κ. Θεοδώρου.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι με αυτό το τρόπο η λύση μπορεί να συμπίπτει χρονικά και με την λύση που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν, με την διαφορά ότι η Κύπρος τώρα έχει για την λύση ουσιαστικό λόγο. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά ο Ελληνισμός ο οποίος έχει επιτύχει μία στρατηγικής σημασίας νίκη με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δικαιούται να αισιοδοξεί για το μέλλον του νησιού και πρόσθεσε ότι η ένταξη έχει μετατρέψει το Κυπριακό από ένα θέμα καθαρά πολιτικό στα πλαίσια των ΗΕ όπου μετρούν μόνο τα συμφέροντα μέσα στις νέες συνθήκες της μονοκρατορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα θέμα νομικο-πολιτικό στα πλαίσια ενός άλλου οργανισμού που λέγεται ΕΕ.

Τόνισε την σημασία του νομικού θέματος εξηγώντας ότι η ΕΕ δεν είναι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά είναι πολλά κράτη τα οποία συνυπάρχουν και συλλειτουργούν στην βάση αρχών δικαίου, στην βάση νόμων και κανονισμών και ότι η παραβίαση αυτών των αρχών δικαίου, των νόμων και των κανονισμών ισοδυναμεί με διάλυση και αυτοκατάργηση της ΕΕ κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να γίνει. Μέσα στο πλαίσιο αυτό της ΕΕ, τόνισε, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι έχουμε περιθώρια δράσης και παρέμβασης και έχουμε μαζί μας το νομικό καθεστώς της ΕΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και μπορούμε μέσα από αυτό το πλαίσιο που διαγράφεται από τις αρχές της ΕΕ να επιτύχουμε σταδιακά μια λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία θα είναι σίγουρα πολύ πιο καλή και πολύ πιο αποδεκτή από την λύση που μας πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ με το σχέδιο του.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πρέπει όμως να είμαστε σώφρονες, προσεκτικοί στις κινήσεις ώστε να μην γίνονται λάθη, προ πάντων όμως, υπογράμμισε, εκείνο που χρειάζεται είναι αυτό που ενώ η ομογένεια την Αμερικής το έχει κατακτήσει στην Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα, η ενότητα. Μια ενότητα αρραγής όπως αυτή που επιδεικνύει ο ελληνισμός της Αμερικής.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Θεοδώρου απέρριψε ότι ο χρόνος δυσκολεύει την λύση αφού οι όποιες λύσεις στο παρελθόν θα ήταν λύσεις τουρκικές και όχι λύσεις που θα ευνοούσαν την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισε ιδιαίτερα την θέση της Κύπρου από τον Μάιο του 2004 που ως μέλος της ΕΕ μπορεί να ελέγξει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ακόμα και στο θέμα του εποικισμού, τόνισε, η Τουρκία η οποία θέλει να μπει στην ΕΕ δεν μπορεί απροκάλυπτα να συνεχίσει τον εποικισμό γιατί βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο της παρατήρησης και την κριτικής της ΕΕ και ιδιαίτερα της δικής μας κριτικής.

Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί σταδιακή λύση του κυπριακού ο κ. Υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας στο πλαίσιο της ΕΕ και σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου να παραμείνει ως έχει αυτή την στιγμή, δηλαδή μια τρύπα στην ασφάλεια της ΕΕ όπου θα μπορούν να καταφεύγουν οι φυγόδικοι, οι απατεώνες και εγκληματίες από όλη την ΕΕ. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, είπε, επειδή η Τουρκία έχει αρχίσει την ενταξιακή διαδικασία και με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρείται η κρατούσα χώρα στα κατεχόμενα εδάφη και το κατοχικό καθεστώς υποτελές της Άγκυρας, είναι η Τουρκία που θα πρέπει να δώσει την λύση εφαρμόζοντας πλέον τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Σε ερώτηση αν τα σχέδια των Αμερικανών και Άγγλων είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε μια άνομη μεν αλλά υπαρκτή οντότητα, ο κ. Θεοδώρου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει γιατί η αναγνώριση του ψευδοκράτους ανατρέπει την παγκόσμια τάξη που οι ίδιοι οι Αμερικανοί στηρίζουν. Επομένως, τόνισε, ότι οι πιέσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν και να αυξάνονται είναι ένα θέμα και η στάση μας είναι άλλο θέμα καθώς είναι η πρώτη φορά που η δική μας στάση έχει αποτελεσματικότητα, ρόλο και σημασία. Όχι απλά για να αποτρέπει λύσεις αλλά για να δημιουργεί τις προϋποθέσεις κάποιας συγκεκριμένης λύσης, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί αρνείται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ, ο κ. Υπουργός είπε ότι το θέμα δεν παρουσιάστηκε σωστά Δεν αρνείται, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως αρχηγός της Ελληνοκυπριακής κοινότητας να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ στα πλαίσια των διαδικασιών του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών αλλά έξω από αυτά τα πλαίσια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πάει στις συνομιλίες όταν και εφόσον συγκαλέσουν συνομιλίες τα ΗΕ μέσα από τις διαδικασίες των ΗΕ.

Τέλος σε ερώτηση αν θα καταθέσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τις αλλαγές που επιθυμεί στο Σχέδιο όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι πίσω από την πρόταση αυτή κρύβεται η 3η Οκτωβρίου του 2005 κατά την οποία η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει τερματικά ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που άπτεται της πολιτικής της στην Κύπρο, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσπάθεια, τόνισε, είναι να εκτρέψουν προς μια άλλη κατεύθυνση η οποία θα σηκώσει τα φώτα της προσοχής από την 3η Οκτωβρίου και να τα επικεντρώσει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που δεν θα οδηγήσουν σε λύση, θα ναυαγήσουν και θα μας φορτώσουν το αδιέξοδο απαλλάσσοντας την Τουρκία από τις όποιες πιέσεις ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ενταξιακή της πορεία και χωρίς το βάρος της 3ης Οκτωβρίου.