April 19, 2024

Επιστολη Διαμαρτυρίας Μόνιμου Αντιπροσώπου προς ΓΓ ΟΗΕ για την Μονή του Αποστόλου Ανδρέα

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης με οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, κατήγγειλε στον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ με επιστολή του ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου η οποία κυκλοφόρησε δημόσια σήμερα (22 Νοεμβρίου) ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, την πρόθεση της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και του υποτελούς της καθεστώτος, να μετατρέψουν την ιστορική μονή του Αποστόλου Ανδρέα σε ξενοδοχείο 120 κλινών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρεται στην επιστολή του σε δημοσίευμα της 30 ης Οκτωβρίου της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Kibris το οποίο γράφει ότι ο ούτω καλούμενος «επικεφαλής της επιτροπής βοήθειας της Τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα», δήλωσε πως θα διατεθεί ποσό μισού εκατομμύριου λιρών για το μοναστήρι και τον περιβάλλοντα χώρο με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο κ. Μαυρογιάννης εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για τις ενέργειες αυτές της Τουρκικής κυβέρνησης οι οποίες αποσκοπούν στην καταστροφή του χαρακτήρα ενός, μέγιστης σημασίας, θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου της Κύπρου ενώ υποδεικνύει ότι αυτές είναι αυθαίρετες και αγνοούν τα σχέδια αναστήλωσης του νομίμου ιδιοκτήτη του μοναστηριού που είναι η Εκκλησία της Κύπρου. Επιπρόσθετα τονίζει ότι η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου ένοπλης σύρραξης, στα οποία ξεκάθαρα διατυπώνονται οι υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης στο τομέα των δικαιωμάτων περιουσίας των νομίμων ιδιοκτητών τους.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει ακόμη ότι αν δεν παρεμποδισθεί η ενέργεια αυτή, θα προστεθεί ανάμεσα σε σειρά όμοιων περιπτώσεων παράνομης εκμετάλλευσης των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων από την Τουρκία ενώ απόδειξη της άμεσης ανάμειξης της Τουρκικής Κυβέρνησης στο θέμα αυτό, είπε, αποτελεί ανακοίνωση του ψευδοκράτους ότι σύμβουλος της λεγόμενης «Τουρκικής Πρεσβείας» στα κατεχόμενα θα συμμετάσχει σε επιτροπή εκμετάλλευσης των περιουσιών για σκοπούς ανάπτυξης.

Ο Πρέσβης κ. Μαυρογιάννης επισημαίνει στο Γενικό Γραμματέα ότι το περιουσιακό είναι μία από τις δυσκολότερες πτυχές του κυπριακού προβλήματος και ενόψει-τονίζει-των προσπαθειών για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8 ης Ιουλίου, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ως κατοχική δύναμη και να εγκαταλείψει κάθε ανάμιξη στην παράνομη εκμετάλλευση των Ελληνοκυπριακών περιουσιών.