March 28, 2024

Επαφές κα Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη – Συνάντηση για τον Αυτισμό

Μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης στην Νέα Υόρκη η κα Χριστόφια παρέστη χθες το πρωί (22.9.10) στην Τρίτη Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση για τον Αυτισμό ( Third Annual World Focus on Autism ) η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Autism Speaks. Εξάλλου το πρωί η κα Χριστόφια παρακάθισε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα Ban Soon – taek στις συζύγους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια η κα Χριστόφια επισκέφθηκε το νοσοκομείο Mount Sinai στην Αστόρια, κοινότητα που κατοικούν πάρα πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς. Την Πρώτη Κυρία καλωσόρισαν η Εκτελεστική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Caryn A . Schwab , o Αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων Δρ. David Nierman μαζί με μια αντιπροσωπεία γιατρών Ελληνικής καταγωγής. Στη συνάντηση η κα Χριστόφια αναφέρθηκε με ενθουσιασμό για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ίδρυση ιατρικής σχολής και εξέφρασε την ανάγκη για στενή συνεργασία με το νοσοκομείο ώστε να βοηθηθεί αυτή η πρωτοβουλία. Η έκκληση της κας Χριστόφιας υποστηρίχτηκε ένθερμα από την ηγεσία του νοσοκομείου η οποία εξέφρασε την ετοιμότητα για οποιαδήποτε βοήθεια. Τέλος η κα Χριστόφια περιηγήθηκε στους θαλάμους του νοσοκομείου όπου και συνομίλησε με Έλληνες ασθενείς και πρόσφερε αναμνηστικό δώρο προς το νοσοκομείο.

Ακολούθως η Πρώτη Κυρία της Κύπρου επισκέφθηκε το Ελληνικοαμερικάνικο σχολείο Αγία Αικατερίνη, παράρτημα του σχολείου Άγιος Δημήτριος στην Αστόρια. Στο Ελληνορθόδοξο σχολείο της Αγίας Αικατερίνης φοιτούν Ελληνόπουλα των τάξεων της προδημοτικής μέχρι την 3 η του δημοτικού. Η κα Χριστόφια περιηγήθηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές του σχολείου οι οποίοι παρουσίασαν μικρό πρόγραμμα σε κάθε τάξη με τραγούδια ή χορούς. Απευθυνόμενοι στους μικρούς μαθητές τόνισε ότι «σήμερα, εσείς που αποτελείτε τη νέα γενιά των αποδήμων της Διασποράς, έχετε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει μια δυνατή σύγχρονη εκπαίδευση για να κατακτήσετε τη ζωή».

Την κα Χριστόφια καλωσόρισαν προσωπικά ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κώστας Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Ανδριώτης, ο Ιερατικός Προϊστάμενος της Κοινότητας Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλάκης, η Υποδιευθύντρια του παραρτήματος Αγίας Αικατερίνης κα Μπέτσυ Σιδέρη, ο Πάτερ Γιώργος Αναστασίου και άλλοι.

Ακολούθως προσφέρθηκε γεύμα προς τιμή της κας Χριστόφιας η οποία λαμβάνοντας το λόγο εξέφρασε τη συγκίνηση της και τη χαρά της για τη θερμή υποδοχή των παιδιών του σχολείου. Σημείωσε τον ενθουσιασμό της για την παρουσία της σ’ ένα χώρο τον οποίο οραματίστηκαν οι πρωτοπόροι Έλληνες απόδημοι με σκοπό τη διατήρηση του Ελληνικού πολιτισμού και κληρονομιάς εκφράζοντας τα συγχαρητήρια της για τα επιτεύγματα που σημειώνει το σχολείο στον τομέα της εκπαίδευσης και τη διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας. «Για την επίτευξη αυτού του δύσκολου έργου, εργάστηκαν σκληρά και με συνέπεια οι πρώτοι απόδημοι, παρόλο που οι αντιξοότητες της τότε εποχής ήταν πολλές αφού γνώριζαν πως μόνο έτσι, οι ίδιοι και ιδιαίτερα τα παιδιά τους, θα διατηρούσαν την ταυτότητα τους και τους δεσμούς με την ιδιαίτερη τους πατρίδα» είπε η κα Χριστόφια. Τελειώνοντας μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σημαντικό έργο που επιτελούν προσφέροντας αναμνηστικό δώρο και βιβλία για τα παιδιά.

Την κα Χριστόφια συνόδευαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Π. Παπανικολάου, η Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κα Κ. Σοφιανού και ο κ. Χαμπής Νικολάου.

Σήμερα το απόγευμα (23.9.10) η Πρώτη Κυρία συνοδευόμενη από την Γενική Πρόξενο παρέστη σε κοινωνική εκδήλωση που προσέφερε η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα Ban Soon – taek σε συζύγους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη 65η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.