Ο Πρέσβυς Νικόλαος Αιμιλίου επέδωσε σήμερα ( 9.4.12) στον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Ban Ki-moon, τα διαπιστευτήρια του ως νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Αιμιλίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας ενώ προηγουμένως έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, ως Πρέσβυς στην Ιρλανδία και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος κατά τη τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του μετέφερε στο Γενικό Γραμματέα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού εγκάρδιες ευχές και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τις ακούραστες και πολύχρονες προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού αλλά και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα προσωπικά για εξεύρεση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ενημέρωσε επίσης σε συντομία τον Γενικό Γραμματέα για τις θέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Αιμιλίου επεσήμανε ότι η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη πολυμερή διπλωματία η οποία να βασίζεται στο κράτος δικαίου και στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ καθώς επίσης υποστηρίζει τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση και, ειδικά στους τομείς της τήρησης της ειρήνης και ασφάλειας.
Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ ευχαρίστησε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο για τις ευχές προς το πρόσωπο του και τόνισε ότι το ενδιαφέρον τόσο του ιδίου όσο και γενικά του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που να επανενώνει τη Κύπρο και το λαό της, παραμένει ζωηρό. Προσβλέπει επίσης σε στενή συνεργασία με την Κύπρο, ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, για κοινή αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή μέχρι την εξάλειψη της φτώχειας και τη τήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης σε κάθε γωνιά του κόσμου.