April 20, 2024

Η Κύπρος στη Δέκατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων, 31 Ιουλίου- 9 Αυγούστου 2012, Νέα Υόρκη

Συνήλθε στην έδρα του ΟΗΕ  η Δέκατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων στην Νέα Υόρκη από 31 Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου και η Εικοστή Έβδομη Σύνοδος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα στην Νέα Υόρκη στις 30 Ιουλίου και στις 10 Αυγούστου 2012. Στην Διάσκεψη και στη Σύνοδο έλαβαν μέρος  110 χώρες με 280 αντιπροσώπους, ειδικά πρακτορεία, διακυβερνητικοί οργανισμοί, διεθνείς σχετικοί επιστημονικοί οργανισμοί και παρατηρητές.

Στη διάρκεια της Συνόδου υπεβλήθησαν πάνω από 200 επίσημα έγγραφα, τα οποία ανακοινώθηκαν και σχολιάστηκαν.

Η Κύπρος συμμετείχε με τους κ. Πρόδρομο Βασιλείου, Πρόεδρο της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων και  Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Κύπρου στα ΗΕ κ. Στέλιο Μακρυγιάννη και κ. Μαρία Ζουπανιώτη.

Ο κ. Πρόδρομος  Βασιλείου στις 7 Αυγούστου παρουσίασε στους Συνέδρους το βιβλίο που εξέδωσε η Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων το 2012, « Κατάλογος Ονομάτων Χωρών και Πρωτευουσών».

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλείου στη παρουσίαση του, η Κύπρος προσδίδει τεράστια σημασία στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των συνόδων για την τυποποίηση και προστασία των γεωγραφικών ονομάτων ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας η οποία πρέπει να προστατεύεται από κάθε προμελετημένη και βίαιη προσπάθεια αλλαγής τους.

Μεταξύ των θεμάτων της Διάσκεψης ήταν η  Έκθεση Προόδου, που έγινε στην τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων, η μελέτη μεθόδων και μέσων που προάγουν την τυποποίηση, η σύνταξη αρχών τυποποίησης από κάθε χώρα, η ρομανική μεταγραφή ονομάτων, που γράφονται σε μη ρομανικό αλφάβητο και η προώθηση της εφαρμογής των αποφάσεων των Διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων, θέμα το οποίο καθιστά την αλλαγή των ονομάτων από τους Τούρκους παράνομη.

Απάντηση σε πρόκληση Τουρκικής Αντιπροσωπείας

Η Τουρκική Αντιπροσωπεία η οποία μετείχε στην Διάσκεψη σε μια προκλητική της δήλωση στις 6.8.12 λίγο πριν παρουσιάσει την έκθεση του  ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας,   είπε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας προτάσσοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, αυτό της «ΤΔΒΚ» και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στο Νότο» ενώ τα συμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας-είπε- παραμένουν σε ισχύ.

Απαντώντας στην Αντιπρόσωπο της Τουρκίας ο κ. Βασιλείου, εξέφρασε απογοήτευση που η Τουρκία επέλεξε να πολιτικοποιήσει μια τεχνική σύνοδο των Ηνωμένων  Εθνών αντί να συνεργαστεί εποικοδομητικά για τους σκοπούς της  Συνόδου. Οποιαδήποτε Τουρκική ένσταση εναντίον της διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας , είπε, δεν έχει καμία απολύτως νομική συνέπεια ούτε και επηρεάζει το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθύμισε την αντιπρόσωπο της Τουρκίας ότι από την 1η Ιουλίου 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Τουρκία ακόμα προσπαθεί να καταστεί μέλος.

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης και στο νομικό καθεστώς της παράνομης «ΤΔΒΚ» η οποία έχει καταδικαστεί από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ως νομικά άκυρη οντότητα ενώ καλούνται τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν ή να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια στην αποσχιστική οντότητα. Η Τουρκία, είπε, δεν εφάρμοσε αυτά τα ψηφίσματα αλλά ούτε και τα σχετικά ψηφίσματα της τυποποίησης γεωγραφικών ονομάτων αφού στην κατεχόμενη περιοχή αυθαίρετα και παράνομα έχει αλλάξει πάνω από 35,000 τοπωνύμια.