March 29, 2024

Έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες: “Πόλη Χρυσού: Τύμβοι και Ναοί στην Αρχαία Κύπρο”

Το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Princeton στη Νέα Υερσέη εγκαινίασε σήμερα, 20 Οκτωβρίου, την έκθεση «City of Gold: Tomb and Temple in Ancient Cyprus», η οποία εξετάζει τη μοναδική τέχνη και αρχαιολογία της πρώιμης Κύπρου μέσα από ευρήματα από τις ανασκαφές στην Πόλη Χρυσοχούς.

Για τη διοργάνωση της έκθεσης σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και αποτελεί μία από τις πέντε εκθέσεις που θα παρουσιάσει η Κύπρος στο εξωτερικό με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση «City of Gold: Tomb and Temple in Ancient Cyprus» που θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Princeton, σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 25 χρόνων ανασκαφών από το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton στην Πόλη Χρυσοχούς υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή William A.P. Childs. Είναι μία πρωτοποριακή διεθνής συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Princeton, της Κυπριακής Κυβέρνησης, του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου του Λούβρου με 110 ευρήματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τερακότες, χειροποίητα κοσμήματα, νομίσματα, πήλινα γλυπτά, κεραμικά και ένα μαρμάρινο κούρο.

Πριν από τη συμμετοχή του Princeton στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πόλης Χρυσοχούς προηγήθηκαν άλλες ανασκαφές που χρονολογούνται από το 1885 οι οποίες αποκάλυψαν εκατοντάδες τάφους που περιείχαν θαυμάσια χειροποίητα χρυσά κοσμήματα. Οι ανασκαφές από την ομάδα του Πανεπιστημίου Princeton οι οποίες ξεκίνησαν το 1983 έφεραν στο φως ερείπια πολλών αρχαίων οικισμών, δημόσιων κτηρίων, εργαστηρίων και κατοικιών.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης της έκθεσης το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με το Μουσείο, διοργάνωσε την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, στο Κυπριακό Σπίτι, στη Νέα Υόρκη, συνέντευξη Τύπου στην παρουσία του Μονίμου Αντιπροσώπου Πρέσβη κ. Νικολάου Αιμιλίου, της Γενικής Προξένου κας Κούλας Σοφιανού και του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκου Παπανικολάου. Την εκδήλωση άνοιξε η Σύμβουλος Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας κα Μαρία Ζουπανιώτη παρουσιάζοντας τους δύο ομιλητές: τον Διευθυντή του Μουσείου Τέχνης του Πανεπιστημίου Princeton κ. James Steward ο οποίος συμμετείχε στις ανασκαφές στην Πόλη Χρυσοχούς από το 1996 και τον Καθηγητή Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου και Διευθυντή των Ανασκαφών κ. William A.P. Childs, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη επιμέλεια της έκθεσης.

Μιλώντας, κ. Steward σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ένα αιώνιο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Ο καθηγητής κ. Childs παρουσίασε στους παρευρισκομένους φωτεινές διαφάνειες από τους χώρους που διεξάγονται οι ανασκαφές, καθώς και διάφορα ευρήματα από την Πόλη Χρυσοχούς τα οποία θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Στο ακροατήριο δόθηκε επίσημος κατάλογος στον οποίο παρουσιάζονται τα 110 αρχαιολογικά εκθέματα μαζί με πέντε δοκίμια σχετικά με τα ευρήματα και την ιστορία της περιοχής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ομογενείς, ξένοι δημοσιογράφοι και άνθρωποι της τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2013.