April 28, 2024

Η Κύπρος συμμετέχει στη Ανοικτή Ομάδα Εργασίας της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης, 15 Μαρτίου 2013

Πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Μαρτίου 2013 στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, η πρώτη συνάντηση της Ανοικτής Ομάδας Εργασίας για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης. Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από 30 κράτη μέλη ενώ 70 κράτη μέλη τα οποία προέρχονται από τις 5 γεωγραφικές ομάδες των Ηνωμένων Εθνών οργανώθηκαν μεταξύ τους σε τρόικες που θα μοιράζονται εκ περιτροπής μία θέση στην Ομάδα αυτή.  Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχει και η Κύπρος μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη με τα οποία σχημάτισε τριμελή ομάδα μέσα από την Ασιατική Ομάδα στην οποία η Κύπρος ανήκει.

Η Ομάδα Εργασίας για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης αποφασίστηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη που έλαβε χώρα στο Ρίο τον Ιούνιο του 2012 ( Ρίο + 20) και έχει ως σκοπό την εκπόνηση μιας οικουμενικής δέσμης στόχων αειφόρου ανάπτυξης που θα είναι εφαρμόσιμοι για όλους, αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες.

Στη διάρκεια των δύο ημερών αναπτύχθηκε ένας διάλογος από τα κράτη μέλη γύρω από τις προσδοκίες και επιθυμίες των κρατών μελών για το έργο της Ομάδας ενώ αφιερώθηκε χρόνος για συζήτηση με αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και μη-κυβερνητικών οργανισμών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου μίλησε στη συνάντηση εκ μέρους του τρίο με το οποίο η Κύπρος συμμετέχει στην Ομάδα,  αυτό της Κύπρου, των  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σιγκαπούρης.