April 28, 2024

Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας – Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κ. Άντρη Αναστασιάδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη, έφθασε σήμερα (21.9.13) στην Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στις έργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. BanKimoon ενώ την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, θα μιλήσει στην Ειδική Συνάντηση την οποία καλεί ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης για την ανασκόπηση της προόδου για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και στις 26 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την άφιξη του προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τον τύπο:

Πρόεδρος: Επισκέπτομαι για πρώτη φορά υπό την επίσημη ιδιότητα μου τα Ηνωμένα Έθνη και στόχος και σκοπός, κατά κύριο λόγο, είναι μέσα από μία σειρά αρκετών επαφών και ενός βεβαρυμμένου προγράμματος, να δούμε αυτό που βαρύνει όλους μας, την ανάγκη να υπάρξει μία καλή προετοιμασία ενόψει ενός νέου γύρου των συνομιλιών. Βεβαίως αυτός ο νέος γύρος δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή την ώρα χρονικά και εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία και την δυναμική που πρέπει να προσδώσουμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια ακτίδα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε.

Κατά την εδώ παρουσία μου θα έχω συνάντηση, ύστερα από δική του πρωτοβουλία, με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Biden, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Lavrov, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και με σωρεία άλλων ηγετών και χωρίς αμφιβολία μέσα και από τις Συνόδους των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουμε την δυνατότητα επαφών και με πολύ περισσότερους άλλους. Εν πάση περιπτώσει το πρόγραμμα θα το παρακολουθείτε και θα ενημερώνεστε ανελλιπώς για όλα όσα θα διαδραμματίζονται επί της ημέρας.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, εκφράσατε στον Γενικό-Γραμματέα πρόσφατα με την επιστολή την οποία του αποστείλατε τις απόψεις της πλευράς μας για το πως βλέπουμε τις συνομιλίες. Διαβλέπετε ότι, επειδή έχουν μιλήσει και για  συνομιλίες τον Οκτώβριο, να ξεκινήσουν χάρη του χρονοδιαγράμματος, εντός εισαγωγικών, και να θυσιαστεί η ουσία, υπάρχει τέτοιος φόβος;

Πρόεδρος: Όχι βεβαίως, και αυτά είναι τα μηνύματα που έχω στείλει και μέσω του κ. Downer και δια της επιστολής μου: Ότι σημασία δεν είναι πότε ξεκινούν αλλά κάτω από ποιές συνθήκες ξεκινούν, ποιά είναι η διαδικασία και ποιά είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε. Όταν γίνονται δηλώσεις από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη για δύο κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία διάσταση θέσεων και υπάρχει μία αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την 8η Ιουλίου του 2006. Συνεπώς, θα πρέπει όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν. Αν υπάρχει κάτι εξίσου πιο σημαντικό είναι να γίνει κάτι έτσι ώστε να ξαναστραφεί τον ενδιαφέρον προς το Κυπριακό. Στην εκλογική αναμέτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάδειξη του Προέδρου, το Κυπριακό ήταν εκτός συζήτησης. Αλλά και στις ψευδοεκλογές του παρανόμου καθεστώτος, του υπό κατοχή μέρους της πατρίδας μας, και πάλι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων, το Κυπριακό ήταν εκτός ατζέντας. Συνεπώς χρειάζεται κάτι δραματικό ή κάτι συγκλονιστικό που να ξαναεπικεντρώσει την προσοχή εις το Κυπριακό. Να αποκαταστήσει εις το βαθμό που μπορεί να αποκατασταθεί αυτήν την ώρα η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία. Αλλά και η εμπιστοσύνη όλων προς το διάλογο.

Ερώτηση: Τέλος κ. Πρόεδρε, ποιές είναι οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον κ. Biden και αν υπάρχει κάτι που θα ζητήσουμε από τον Αμερικανικό παράγοντα, ίσως κάποια μεγαλύτερη εμπλοκή.

Πρόεδρος: Να μου επιτρέψετε να κάνω δηλώσεις μετά από τη συνάντηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.