March 28, 2024

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, είχαν σήμερα αργά το απόγευμα (24.9.13) στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής , συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, οι Πρέσβεις Αιμιλίου και Σιακαλλής, η Γενική Πρόξενος κ. Σοφιανού και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνηση του που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και για την ευκαιρία μέσα από αυτή τη συνάντηση να του εκφράσει  βαθιά ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας Αμερικής προς τους δοκιμαζόμενους Κυπρίους λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την οικονομική κατάσταση στη Κύπρο  αλλά ιδιαιτέρως-είπε- τον ενημέρωσε για το εθνικό θέμα.  Υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Σεβασμιότατος και τόνισε ότι επιθυμεί να μεταφέρει και δημόσια τις ευγνώμονες ευχαριστίες όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για τη συνεισφορά της Εκκλησίας Αμερικής στην ανακούφιση πασχόντων Κυπρίων.

Από μέρους του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε βαθύτατη συγκίνηση για την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια ιστορική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και για μια ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας, ειλικρίνειας, αγάπης και σεβασμού στην οποία διεξήχθη η συζήτηση.  Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκιαγράφησε με πολύ ακρίβεια  την κατάσταση στη Κύπρο  από την οποία-είπε- διαφαίνεται, αφενός μεν η τεραστία δύναμη του κυπριακού λαού ο οποίος έχει συνηθίσει να περνά από δυσκολίες, η αξιοπρέπεια του στην αντιμετώπιση της κρίσης και η βεβαιότητα ότι η κρίση η οικονομική θα ξεπεραστεί και ότι και η άλλη, η πολύ μακρότερη κρίση της κατοχής του 1/3 του ηρωικού αυτού νησιού, επίσης σε κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σημείωσε ότι η συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του ενέπνευσε αισιοδοξία, ότι ακόμη και τα μακρότερα τούνελ έχουν ένα τέλος και βγάζουν σε ξέφωτο, και ότι και οι σκοτεινότερες νύκτες έχουν πάντοτε διαδοχή σε μία φωτεινή μέρα. Επισήμανε επίσης ότι το κυπριακό κομμάτι της Ομογένειας τιμά εξαιρετικά το αυτό το μεγάλο και ηρωικό νησί που έμαθε όλα αυτά τα χρόνια  να δίδει πολιτισμό, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και πίστη στο Θεό.