April 20, 2024

Η Κύπρος υπέγραψε το Πρωτόκολλο για την Εξάλειψη Λαθρεμπορίου Προϊόντων Καπνού, 23 Οκτωβρίου 2013

Protocol TobaccoΗ Κύπρος την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 έγινε η  36η χώρα που υπέγραψε το Πρωτόκολλο για την Εξάλειψη Λαθρεμπορίου Προϊόντων Καπνού. Ο Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής  Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, υπέγραψε το πρωτόκολλο εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, σε ειδική τελετή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Το Πρωτόκολλο για την Εξάλειψη του Παράνομου Εμπορίου στα Προϊόντα Καπνού υιοθετήθηκε στη Σεούλ (Κορέα), στην 5η Συνεδρίαση της διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών στην WHO FCTC (Framework Convention on Tobacco Control) το Νοέμβριο του 2012. Το πρωτόκολλο θέτει τους κανόνες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού μέσω του ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού και της διεθνούς συνεργασίας. Ουσιαστικά δεσμεύει τις χώρες να θέσουν, ως κεντρικό μέτρο, ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού για τη μείωση του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διάσκεψης της WHOFCTC «Η εξάλειψη όλων των μορφών του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου και της παράνομης παραγωγής, είναι βασικός παράγοντας στον έλεγχο του καπνού. Με την υιοθέτηση του νέου αυτού πρωτοκόλλου με συναίνεση, οι χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για προστασία της υγείας των πολιτών τους, ιδιαίτερα των νέων και των ευάλωτων».  

Το πρωτόκολλο, το οποίο εγκρίθηκε κατά την 66η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 66/138 της 19ης Δεκεμβρίου 2011, άνοιξε για υπογραφή στη Γενεύη στις 28 Φεβρουαρίου 2012 και παραμένει ανοικτό για υπογραφή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Θα τεθεί σε ισχύ μετά από 40 υπογραφές.