October 22, 2024

Συνέντευξη Τύπου Προεδρικής Επιτρόπου για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων στη Νέα Υόρκη, 7 Απριλίου 2014

Συνέντευξη Τύπου κας Καίτης Κληρίδη

Νέα Υόρκη, 7 Απριλίου 2014

Η Προεδρική Επίτροπος  για Θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων κα Καίτη Κληρίδη παραχώρησε  τη Δευτέρα, 7 Απριλίου το πρωί στο Κυπριακό Σπίτι, συνέντευξη τύπου όπου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμμετοχή της, εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου, στο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στην επίσκεψη της στο καθημερινό σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Flushing.

Αναφορικά με το θεσμό της Επιτρόπου Αποδήμων τον οποίον υπηρετεί, η κα Κληρίδη είπε  ότι είναι ένας θεσμός που υπήρχε στο παρελθόν και μετά καταργήθηκε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, επανέφερε το θεσμό ως ένδειξη του ενδιαφέροντος του και της σημασίας που προσδίδει στον απόδημο Ελληνισμό.

Υπογράμμισε ότι το έργο της είναι στενά συνδεδεμένο με το Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο συνεργάζεται ώστε να προωθηθεί η πολιτική ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων με τους απόδημους. Λόγω του θέματος της ενέργειας – είπε – προέκυψε επίσης η ανάγκη στενής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ως εκ τούτου μια άλλη πτυχή του έργου της είναι και η προώθηση των σχέσεων της Κυπριακής, Εβραϊκής και Ελληνικής διασποράς.

Σε σχέση με αυτό, η κα Κληρίδη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επαφές που είχε με διάφορες Εβραϊκές Οργανώσεις στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων τόνισε τη συνάντηση της με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής κ. DavidHarris, όπου αντάλλαξαν απόψεις για να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων του ACJ, της Κύπρου και της Αμερικής, τον Ραβίνο ArthurSchneier, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations και τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Κοινοτικού Συμβουλίου Σχέσεων κ. RonaldG. Weiner.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει τεθεί κάποιο αίτημα από ομογενείς για θέματα της αρμοδιότητας της, η κα Κληρίδη αναφέρθηκε στην πρόταση να συνεχιστούν τα προγράμματα για τη νεολαία και τόνισε ότι με την επιστροφή της στην Κύπρο θα μεριμνήσει ώστε να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων για να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα. Υπογράμμισε παράλληλα την ιδέα για τη διοργάνωση επίσκεψης νέων επιστημόνων της Αμερικής στην Κύπρο για να συναντηθούν με αντίστοιχους νέους επαγγελματίες και να αναπτύξουν διάφορους τομείς συνεργασίας.

Σε σχέση με την επιδίωξη των ΗΠΑ για σύσφιξη ξανά των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και αν κάτι τέτοιο τέθηκε στις επισκέψεις της από τους εκπροσώπους των Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και πόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, η Προεδρική Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων δήλωσε ότι σύμφωνα με τους συνομιλητές της δεν αναμένεται ότι το Ισραήλ, σ’αυτή την περίοδο, θα επαναπροσεγγίσει την Τουρκία λόγω των απαιτήσεων της Τουρκίας στο θέμα του MaviMarmara.

Τέλος σε απάντηση αν έχει κάτι να ζητήσει από τους ομογενείς, η κα Κληρίδη δήλωσε ότι όλα τα χρόνια η ομογένεια εργάζεται και είναι δίπλα σε κάθε πρόεδρο της Κύπρου ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι γνωρίζει την προσφορά της και το αξιόλογο έργο της και δεν δικαιούται να ζητήσει κάτι περισσότερο.