October 22, 2024

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπο κ. Νίκου Χριστοδουλίδη προς τον τύπο, Νέα Υόρκη, 28 Μαΐου, 2014

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη είχε σήμερα, Τετάρτη, 28 Μαΐου, ενημερωτική συνάντηση με τους ανταποκριτές και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Μετά την ενημέρωση ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη προς τους δημοσιογράφους στην πιο κάτω δήλωση:

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:Βρίσκομαι εδώ κατά κύριο λόγο για να ενημερώσω την ομογένεια μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο. Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη με συγκεκριμένα αποτελέσματα και γι’ αυτό συνέβαλε και η ομογένεια της οποίας ο ρόλος της στο Κυπριακό διαχρονικά είναι πολύ καθοριστικός, ειδικά σε σχέση με το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συζητήσαμε επίσης το νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πως αυτός επηρεάζει τόσο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού αλλά και ευρύτερα τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης είχα συνάντηση με τους επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας τους ενημέρωσα και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για την επίσκεψη Biden. Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων. Θα έχουμε επίσης συναντήσεις τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και με Μόνιμες Αντιπροσωπείες από μόνιμα-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως γνωρίζετε σύντομα θα έχουμε την έκθεση του Γενικού-Γραμματέα όπου θα γίνεται και αναφορά για τις συνομιλίες στο Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού-Γραμματέα καθώς επίσης στο τέλος Ιουλίου το ψήφισμα που αφορά την ανανέωση της UNFICYP .

Ερώτηση: Το κλίμα των ομογενειακών οργανώσεων, πως αντιμετώπισαν την επόμενη μέρα της επίσκεψης Biden;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Σίγουρα η ομογένεια είναι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Αν μπορώ να πω η συμβολή τους σ’αυτή την πραγματοποίηση της επίσκεψης είναι καθοριστική. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος γνωρίζει το Κυπριακό αφού από τα πρώτα χρόνια εκλογής του στη Γερουσία, ασχολείται, έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την παροικία μας. Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο η κάθοδος του στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα αυτών των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με την ομογένεια.

Ευχαριστώ πολύ.