March 29, 2024

Επαφές της Προεδρικής Επιτρόπου για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων στη Νέα Υόρκη, 2 Απριλίου, 2014

Μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης της στη Νέα Υόρκη η Προεδρική Επιτρόπος για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικων Ομάδων κα Καίτη Κληρίδη πραγματοποίησε χθες (1.4.14) το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Κοινοτικού Συμβουλίου Σχέσεων κ. Ronald G. Weiner. Η κα Κληρίδη, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε τον κ. Weiner για τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και συζήτησε μαζί του τρόπους συνεργασίας της Κυπριακής και Εβραϊκής διασποράς.

Το απόγευμα η κα Κληρίδη είχε συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και τον Επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό. Μιλώντας η κα Κληρίδη εξέφρασε τις ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς την Κύπρο και ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την τρέχουσα φάση του Κυπριακού. Υπογράμμισε παράλληλα εκτίμηση προς την ομογένεια για το έργο που διατελεί για να παραμείνει το Κυπριακό στην ατζέντα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Το βράδι η κα Κληρίδη μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων του Συνδέσμου Γυναικών “The Women’s National Republic Club.” Θέμα της ομιλίας της κας Κληρίδης ήταν «Γέφυρες μέσω Διαλόγου: το παράδειγμα της Κύπρου». Ξεκινώντας την ομιλία της, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό πρόβλημα ξεκινώντας από την παραχώρηση της Κύπρου στην Αγγλία από την Οθωμανική αυτοκρατορία, το πραξικόπημα, την Τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Υπογράμμισε ότι η διπλωματία των πολιτών δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή διπλωματία, όμως η προσπάθεια μέσω αυτής μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος για μια λύση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ άλλων, έθεσε το ερώτημα «πως μπορεί κανείς να ξεκινήσει να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και να σπάσει τα στερεότυπα σε μια κατάσταση όπως τη διαίρεση της Κύπρου». Η λύση δεν είναι τόσο απλή, είπε. Το πιο σημαντικό, υπογράμμισε, είναι να γνωρίσει ο ένας τον άλλο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. να κατανοήσουν πως βίωσαν την κατάσταση που και οι δυο πλευρές έχουν ζήσει, να δουν τις ελπίδες, τους φόβους και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Τόνισε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται πολλή υπομονή, δουλειά και σωστή κατάρτιση.

Μετά το τέλος της ομιλίας της, η κα Κληρίδη απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο που αποτελείτο από ακαδημαϊκούς, ομογενείς, μέλη του Συνδέσμου Γυναικών και άλλοι.

Η Κυπριακή Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων επισκέφθηκε σήμερα (2.4.14) το πρωί το ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο Flushing. Την κα Κληρίδη καλοσώρισε η Διευθύντρια του κα Αθηνά Κρομύδα και έτυχε θερμής υποδοχής από τα παιδιά του σχολείου με τα οποία συνομίλησε μαζί τους και ξεναγήθηκε στο διάφορες τάξεις.

Το απόγευμα η κα Κληρίδη είχε συνάντηση με το κ. Malcolm Hoenlein, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, το θέμα των υδρογονανθράκων και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Την κα Κληρίδη συνόδευε σ’όλες τις συναντήσεις και εκδηλώσεις ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου.