October 22, 2024

Έκθεση φωτογραφίας Αντιγόνης Σολωμονίδου Δρουσιώτου στα Ηνωμένα Έθνη, 8 Οκτωβρίου 2013

Cyprus Figures: Cultural Diversity – Convergence and Coexistence

Με μεγάλη επιτυχία και στην παρουσία πολλών Μονίμων Αντιπροσώπων στα Ηνωμένα Έθνη, υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών όπως οι Βοηθοί Γενικοί Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις και για Νομικές Υποθέσεις, πολλών διπλωματών και ανταποκριτών του ΟΗΕ καθώς και επίλεκτων μελών της Κυπριακής και Ελληνικής παροικίας Αμερικής,  την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Cyprus Figures: Cultural Diversity – Convergence and Coexistence” (Κυπριακές Φιγούρες: πολιτιστική πολυμορφία – σύγκλιση και συνύπαρξη) της βραβευμένης Κύπριας δημοσιογράφου και φωτογράφου Αντιγόνης Σολωμονίδου Δρουσιώτη. Η έκθεση, η οποία οργανώθηκε στα πλαίσια της 53ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τελούσε υπό την αιγίδα του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη Νικόλαου Αιμιλίου και της Γενικής Προξένου στη Νέα Υόρκη Κούλας Σοφιανού  ενώ οργανώθηκε σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Σε σύντομη ομιλία του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Αιμιλίου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους τόνισε ότι η έκθεση οργανώθηκε στο κατάλληλο χρόνο και τόπο. Πρώτο γιατί η Κύπρος μόλις γιόρτασε την 53η επέτειο της ανεξαρτησίας της, 53 χρόνια αγώνων και δυσκολιών όπου από μια μικρή αναπτυσσόμενη χώρα που ήταν το 1960 κατάφερε  σήμερα να καταστεί περήφανο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  δεύτερο γιατί και πάλι αυτή την περίοδο, όλοι εργάζονται για προετοιμασία του εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για μία συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος. «Εμείς δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να γίνει η επανένωση πραγματικότητα, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα σε μία ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας και όπου σε μια επανενωμένη Κύπρο θα επικρατούν η ελευθερία και η δημοκρατία και  ο σεβασμός στη πολυμορφία και πολυπολιτισμικότητα» είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος. Ακολούθως πρόσθεσε  ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή για τη διοργάνωση της έκθεσης από τα Ηνωμένα Έθνη, αφού είναι το κέντρο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών καθώς και η βάση για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμφιλίωσης και της κατανόησης μεταξύ των διαφόρων λαών και κοινωνιών.

Λαμβάνοντας το λόγο η κα Δρουσιώτη ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της οργάνωσης της έκθεσης, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη που φιλοξένησαν την έκθεση και τόνισε:  «Αυτή είναι η χώρα μου, η Κύπρος. Μία πολύ μικρή κουκίδα στο χάρτη με πληθυσμό ίσο με μια γειτονιά μίας μεγαλούπολης. Ωστόσο είναι  ένας χώρος όπου συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί, θρησκείες και αντιλήψεις.  Απεικονίζω το παρόν με την ελπίδα να επενδύσω σε ένα καλύτερο μέλλον. Συχνά δακρύζω όταν περπατώ σε τόπους που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους γνώριζα μόνο μέσω διηγήσεων ενώ μέσα από το ταξίδι αυτό προσπαθώ να παραμερίσω τη θλίψη απολαμβάνοντας τα χαμόγελα των ανθρώπων που με γεμίζουν με ελπίδα». Όπως ανέφερε η καλλιτέχνης οι 50 φωτογραφίες της έκθεσης είναι μία επιλογή από αυτό το ταξίδι και παρουσιάζουν μερικές φιγούρες από μία μικρή γωνιά της Μεσογείου στην μητροπολιτική Νέα Υόρκη, το αδιαμφισβήτητο σύμβολο της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης ενώ – πρόσθεσε – το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών είναι ο χώρος που συναντώνται άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, οι οποίοι έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες αλλά ταυτόχρονα και πολλές διαφορές.

Από την  πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος εξέφρασε τα εγκάρδια συγχαρητήρια του προς την κα Αντιγόνη Σολωμονίδου Δρουσιώτου για την πολυ συγκινητική έκθεση της προσθέτοντας ότι «Η τέχνη είναι μία παγκόσμια γλώσσα όπως η μουσική, η ζωγραφική και ιδίως η φωτογραφία, η οποία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ως μία αποκαλυπτική μορφή τέχνης την οποία και  απολαμβάνουμε σε όλες της τις πτυχές σ’αυτή την έκθεση.»

Ακολούθως ο κ. Δημήτριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην καλλιτέχνη και τόνισε ότι είμαστε ευγνώμονες στη κα Σολομωνίδου γι’αυτού του είδους την καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι η γλώσσα της ειρήνης, της συνύπαρξης, της αμοιβαίας ανοχής και της δυνατότητας των ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία ή πεποιηθήσεις και προσωπικές εμπειρίες, να μπορούν να ζουν μαζι. Είναι τραγικό, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι η Κύπρος, αυτό το νησί με την τεράστια ιστορία να υποφέρει σήμερα, από διαχωρισμό, έχοντας μια βαθία πληγή στο σώμα της, αλλά κατέληξε εκθέσεις όπως αυτή βοηθούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και ανοίγουν πόρτες για συνεργασία και συνύπαρξη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.