March 29, 2024

Διάλεξη καθηγητή Πουργούρη «Οδυσσέας Ελύτης και η Κύπρος» – 21 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε την Τρίτη το βράδι, 21 Οκτωβρίου, στο Κυπριακό Σπίτι στη Νέα Υόρκη, η παρουσίαση της διάλεξης «Οδυσσέας Ελύτης και η Κύπρος» από τον Επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρίνο Πουργούρη. Η διάλεξη τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Πρόξενου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, και της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου Rutgers Δρ. Θωμάς Παπαθωμάς ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το έργο που επιτελεί η Έδρα Ελύτη που ιδρύθηκε το 1980. Λαμβάνοντας το λόγο ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου, αφού καλοσώρισε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στο έργο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τονίζοντας την αγάπη του για την Κύπρο. Η πρώτη εμφάνιση της Κύπρου στο ποιητικό του έργο, σημείωσε, βρίσκεται στη συλλογή του ο «Μικρός Ναυτίλος». Παράλληλα, ανέφερε, ο ποιητής σε μια δήλωση του το 1966 είχε εκφράσει ως εξής την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο «Το έχω τάμα να πάω και να προσκυνήσω τα χώματα της. Αν δεν μπόρεσα να το κάνω σήμερα ζητώ συγνώμη και τους υπόσχομαι ότι πολύ σύντομα θα το πραγματοποιήσω».

Στην ομιλία του ο καθηγητής Πουργούρης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της διάλεξης καθώς και το ακροατήριο για την παρουσία του. Ο Οδυσσέας Ελύτης, τόνισε ο κ. Πουργούρης, είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, όπου σημαντικός αριθμός των ποιημάτων του έχει μελοποιηθεί και τραγουδηθεί από πολλούς καλλιτέχνες. Ο κ. Πουργούρης έκανε μια ιστορική αναδρομή της ζωής και του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, τονίζοντας τις στενές σχέσεις που είχε με την Κύπρο. Ο ποιητής Ελύτης είχε μεγάλο σεβασμό για τους σύγχρονους Κύπριους ποιητές, σημείωσε, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην παράδοση και τον πολιτισμό της. «Η Κυπριακή διάλεκτος διατηρεί μια αρχαϊκή και Ομηρική αυθεντικότητα και διατηρεί την αρχαία δόξα της» ανέφερε σε κάποια δήλωση του ο ποιητής.

Μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, συνέχισε ο κ. Πουργούρης, ο Οδυσσέας Ελύτης χρησιμοποίησε τη φήμη του για να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το πρόβλημα της Κύπρου. «Μέσω της θέσης που μου παρέχει το βραβείο και μέσω της δυνατότητας να έχω ισχυρότερη φωνή σε διεθνές επίπεδο, υπόσχομαι ότι θα το χρησιμοποιήσω για την περίπτωση της Κύπρου» δήλωσε σε συνέντευξη του. Λόγω της αγάπης του για το νησί, είπε ο καθηγητής, ο Οδυσσέας Ελύτης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Αγνοουμένων της Κύπρου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε απαγγελία των ποιημάτων του Ελύτη. Τη διάλεξη, στην οποία παρέστησαν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο πάτερ Σαμαράς και η καλλιτέχνης Άννα Βίσση, παρακολούθησαν διάφοροι ακαδημαϊκοί, φοιτητές του πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι και ομογενείς.