March 28, 2024

Έκθεση Μεταξοτυπίας του καλλιτέχνη Χαμπή Τσαγγάρη – 8 Οκτωβρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, έκθεση μεταξοτυπίας του Κύπριου καλλιτέχνη Χαμπή Τσαγγάρη. Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Πρόξενου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, του Παμπάφιου και του Συνδέσμου Νέων Κύπριων Επαγγελματίων του Κυπριοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Πρόξενος κ. Βασίλης Φιλίππου, ο οποίος αφού καλοσώρισε τους παρευρισκομένους παρουσίασε το έργο του καταξιωμένου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη. Στην έκθεση του ο Κύπριος καλλιτέχνης, σημείωσε, παρουσιάζει την ιστορία και τις παραδόσεις της πατρίδας του, ενώ έχει εμπνευστεί από την αγάπη, τον πόλεμο και την καθημερινή ζωή των Κυπρίων. Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε επίσης και στις πολύ θετικές κριτικές που κέρδισε ο καλλιτέχνης για το έργο σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Γαλλία, η Ιταλία, Ισπανία, το Μεξικό και η Αυστραλία.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τσαγγάρης ευχαρίστησε τους οργανωτές για την τιμή που του έκαναν να παρουσιάσει τα έργα του στη Νέα Υόρκη. Ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στα νεανικά του χρόνια που έζησε στην κατεχόμενη Κοντέα, την εισβολή του 1974, και τους χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κύριος στόχος σε κάθε του έργο, τόνισε, είναι να ακολουθεί πάντα την έκφραση του τόπου του, με την ιστορία του, τα βάσανα και τις χαρές του, με τις ομορφιές και τις λαϊκές παραδόσεις. Ο κ. Τσαγγάρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο του έργο «Οι Καλικάτζαροι» το οποίο στηρίζεται σε ιστορίες καθημερινών ανθρώπων από όλα τα μέρη της Κύπρου μετά από πολύχρονη έρευνα.

Στα εγκαίνια της έκθεση παρευθέθηκαν ομογενείς, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και ακολούθησε δεξίωση.