April 20, 2024

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε στη Νέα Υόρκη με θέμα “Μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου”

Ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής, σήμερα Τετάρτη (15.10.14) το απόγευμα, ήταν ο κύριος ομιλητής με θέμα τη «μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της Κύπρου, προοπτικές και ευκαιρίες», σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Μανχάταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, το Κυπρο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η ΠΣΕΚΑ, η Ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου και ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των Γενικών Προξένων της Κύπρου και Ελλάδας.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε μια ιστορική αναφορά της σχέσης της Κύπρου με την Ιατρική επιστήμη την οποία μπορούμε να ανατρέξουμε-όπως είπε-αιώνες πίσω στο 2000 π.χ. και που όπως αναφέρουν ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα, στη αρχαία Κύπρο υπηρέτησαν την ιατρική επιστήμη πολλοί γιατροί ενώ φάρμακα κατασκευάζονταν στο νησί και εξάγονταν στη γύρω περιοχή. Υπήρξε η Κύπρος-είπε-ένας ιατρικός προορισμός από την αρχαιότητα.

Ο κ. Πατσαλής – ανέφερε- ότι τώρα στον 21ο αιώνα το σύστημα υγείας της Κύπρου είναι υψηλού επιπέδου ενώ όλοι οι δείκτες σχετικοί με την υγεία και ποσοστά θανάτου από μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι καρκίνοι, πνευμονικές παθήσεις και τραυματισμοί είναι συγκριτικά καλύτεροι από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει-είπε-στη Κύπρο παροχή ιατρικής φροντίδας υψηλού επιπέδου πράγμα που αντανακλά στην καλή υγεία και ευημερία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα τόνισε ότι όλα τα συστήματα υγείας για να είναι βιώσιμα πρέπει να μεταρρυθμίζονται και να αναζωογονούνται διαφορετικά αυτά καταρρέουν και σημείωσε ότι δυστυχώς στη Κύπρο το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας (ΓεΣΥ) συζητείται για δεκαετίες με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει με ένα παλαιό σύστημα υγείας από το 1960.

Μέχρι πρόσφατα-είπε-λόγω της ανθηρής οικονομίας και του υψηλού κατά κεφαλή εισοδήματος των Κυπρίων, το θέμα δεν πίεζε για λύση αλλά με την οικονομική κρίση το σύστημα κατέρρευσε και οι αδυναμίες του βγήκαν στην επιφάνεια. Περισσότερος κόσμος καταφεύγει πλέον στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα να εξυπηρετήσουν και να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που τα επισκέπτονται και τα φάρμακα εξαντλούνται και δεν αρκούν.

Το θέμα της υγείας-είπε ο κ. Πατσαλής-δεν είναι προϊόν αλλά αποτελεί αγαθό το οποίο όλοι πρέπει έχουν και σε ότι αφορά την υγεία όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Το κράτος πρέπει να επιληφθεί αυτού του θέματος και να το προσφέρει σε όλους.

Με την οικονομική κρίση-είπε-το ποσοστό Κυπρίων που δεν έχουν ιατρική κάλυψη όπως και αυτών που πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα ιατρικά τους έξοδα έχουν αυξηθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά ενώ η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει εθνικό σύστημα υγείας.

Είναι γι’αυτό- είπε-που κλήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ετοιμάσει ένα σχέδιο υγείας που να δημιουργεί ισότιμη πρόσβαση και που να είναι οικονομικά βιώσιμο.

Αναφερόμενος στο σχέδιο υγείας (ΓεΣΥ) το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Νοέμβριο είπε ότι αυτό είναι βασισμένο σε 6 πυλώνες. Το σχέδιο θα παρέχει οικουμενική κάλυψη σε όσους κατοικούν στη Κύπρο ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θα είναι οικονομικά βιώσιμο με τη λήψη μέτρων όπως η αυτονόμηση των νοσοκομείων, θα αναδιαρθρωθεί το Υπουργείο Υγείας, θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υγεία, θα αλλάξει η φαρμακευτική πολιτική και θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν όλες οι σχετικές νομοθεσίες.

Ο κ. Πατσαλής τόνισε ότι αυτό το οποίο θέλει να πετύχει είναι μια πρόκληση που ταυτόχρονα όμως προσφέρει πολλές ευκαιρίες όπως την αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων, την ανάπτυξη κέντρων αποκατάστασης κάτι που το εξαιρετικό κλίμα της Κύπρου ευνοεί, επενδυτικές ευκαιρίες στον ιατρικό πληθυσμό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων γύρω από την ηλεκτρονική υγεία και πολλά άλλα.

Ο κ. Πατσαλής απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο είπε ότι μέρος του σχεδίου είναι σύμφωνο με τις εισηγήσεις του μνημονίου διάσωσης της οικονομίας. Σε ερώτηση αναφορικά με τη νομοθεσία για το κάπνισμα, ο κ. Πατσαλής είπε ότι η νομοθεσία που θα κατατεθεί περιέχει αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ιό Έμπολα και τι μέτρα λαμβάνει η Κύπρος, ο κ. Πατσαλής σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο οι χώρες πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα και τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο έλεγχο του ιού. Υπογράμμισε ότι ίσως περιορισμός στην διακίνηση από και προς τις τρεις αφρικανικές χώρες όπου υπάρχει το πρόβλημα δώσει χρόνο μέχρι την ανάπτυξη κάποιου εμβολίου σε μια επιδημία η οποία σύμφωνα με τα προγνωστικά θα φθάσει στο 1 εκατ. προσβληθέντες μέχρι τα Χριστούγεννα. Η Κύπρος-είπε-ως μέρος της ΕΕ ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΕ για το ζήτημα αλλά και σε εθνικό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικού όπως ποιο νοσοκομείο θα χρησιμοποιηθεί, ποια ασθενοφόρα, νοσοκόμες, τρόποι καθαρισμού κλπ. Λήφθηκαν επίσης μέτρα στα λιμάνια και αεροδρόμια. Όσο αφορά τα κατεχόμενα-είπε-έχουμε επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο το οποίο δώσαμε στους Τουρκοκύπριους σε μη κυβερνητικό επίπεδο και το οποίο αποδέχθηκαν.

Ο Υπουργός Υγείας την Τρίτη (14.10.14) παρέστη στη παρουσίαση του βιβλίου για τον αυτισμό ““Magic always happens: My daddy loves me!” του Δρ. Νεόφυτου Παπανεοφύτου που πραγματοποιήθηκε στο Κυπριακό Σπίτι στη Νέα Υόρκη ενώ στη διάρκεια της παραμονής του είχε επαφές με γιατρούς επικεφαλής τμημάτων των νοσοκομείων Columbia και ΝΥ Presbyterian.