March 29, 2024

Επαφές Κυβερνητικού Εκπροσώπου στη Νέα Υόρκη, 27 Μαρτίου 2015

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε σήμερα (27.3.15) στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, με θέμα “The victims of attacks and abuses on ethnic or religious grounds in the Middle East” (Τα θύματα των επιθέσεων και βίαιης μεταχείρισης λόγω εθνότητας ή θρησκείας στην Μέση Ανατολή).

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην τεράστια αναταραχή που βιώνει τώρα η Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι η σημερινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία για εξεταστούν οι βασικές αιτίες που την προκαλούν. Για να γίνει αυτό – είπε – θα πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα να περιοριστεί η προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Επισήμανε ότι εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις είναι η αιτία ή το πρόσχημα για όλες σχεδόν τις συγκρούσεις στον κόσμο και χρησιμοποιείται ως η ιδεολογική βάση για την τρομοκρατία, μισαλλοδοξία,  τις διακρίσεις,  το ρατσισμό και κάθε μορφή μίσους. Επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά,  διαφορετικά θα έχει επιπτώσεις  στη γύρο περιοχή και θα φέρει τη κατάσταση εκτός ελέγχου ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη πρέπει να δράσουν ατομικά αλλά και συλλογικά.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην τρέχουσα σύγκρουση στη Συρία, με την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και τις θηριώδεις και αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες του. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα-τόνισε-με την καταστροφική ISIS/Daesh να έχει εισχωρήσει στο Ιράκ, τη Συρία και δυστυχώς να βρίσκει τώρα γόνιμο έδαφος στην αναπτυσσόμενη μετεπαναστατική πολιτική αστάθεια στη Λιβύη. Το πρόβλημα των θρησκευτικών διώξεων είναι εντονότερο σε περιοχές της Μέσης Ανατολής στους σημερινούς ταραχώδεις καιρούς και ειδικά σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις και δραστηριοποιούνται εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, σημείωσε.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ευθυγραμμισμένη με τους Ευρωπαίους, διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους στην συλλογική προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις και υπογράμμισε ότι έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διεθνή προσπάθεια για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Έχουμε ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας  – πρόσθεσε – και συμμετέχουμε ενεργά στην προώθηση  δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία αρχαίων κοινοτήτων και θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της Μέσης Ανατολής. Αναγνωρίζεται από όλους η μακρά παράδοση μας ως ενός εποικοδομητικoύ και σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή-είπε- και είναι καθήκον μας προς την ανθρωπότητα και τις κοινές μας αξίες να υιοθετήσουμε σταθερά μια πιο ενεργητική πολιτική συμμετοχή για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από την μάστιγα του μίσους και της εχθρότητας.

Εξάλλου ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε το μεσημέρι σε γεύμα που παρέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Laurent Fabius, μέσα στα πλαίσια της ανοικτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο γεύμα παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας κ. Sebastian Kurz, ο Υπουργός Εξωτερικών και Συνεργασίας της Ισπανίας κ. Jose Manuel-Garcia-Margallo, ο Υπουργός Μέσης Ανατολής της Βρετανίας κ. Tobias Ellwood, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Stavros Lambridinis, και ο Αναπληρωτής Γενικός-Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Jan Eliasson.