May 9, 2021

44ο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Νέα Υόρκη

Το Σάββατο 28 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 44ο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη διάρκεια του οποίου έγινε αποτίμηση του έργου της Ομοσπονδίας και των σωματείων της για το χρόνο που πέρασε και λήφθηκαν αποφάσεις σε ότι αφορά τη δράση της στο νέο έτος.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και μίλησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης . Παρέστη επίσης και χαιρέτισε ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμένος τον οποίο συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος και άλλοι επίσημοι. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης κ. Ν. Αιμιλίου, ο Γενικός Πρόξενος κ. Β. Φιλίππου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας Πρέσβης κ. Αικ. Μπούρα και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος .

Στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ν. Χριστοδουλίδης αφού ευχαρίστησε τη Κυπριακή Ομοσπονδία και το Πρόεδρο της κ. Κ. Τσέντα για τη πρόσκληση, μετέφερε την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη για το πολύτιμο έργο που η Παροικία επιτελεί για τη Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δική σας αποφασιστικότητα – είπε – ενισχύει τις δικές μας προσπάθειες και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε παρόλες τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η συμβολή σας – υπογράμμισε – με έμπρακτο τρόπο στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών και στην άσκηση πιέσεων από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Τουρκία παραμένει απολύτως απαραίτητη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι αυτό αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα πρόκληση που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει που είναι η επανένωση της Κύπρου, του λαού και της οικονομίας της μέσα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ακολούθως έκανε μια αναδρομή των εξελίξεων από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 έως τις 3 Οκτωβρίου 2014 που διενεργήθηκε η νέα προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της συμμετοχής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες .

Το πλέον βέβαιο – είπε ο κ. Χριστοδουλίδης – είναι πως ο χρόνος που η Τουρκία επέλεξε να προχωρήσει στις νέες προκλήσεις δεν είναι τυχαίος και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη δέσμευση και τις πραγματικές της προθέσεις να υποβοηθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή και ενώ αναμενόταν από τη Τουρκία να αποδείξει την εποικοδομητικότητα και ειλικρινή βούληση της.

Επισήμανε ότι νέες τουρκικές ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αλλά μια απαράδεκτη προσπάθεια δημιουργίας νέας κατάστασης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, άσκησης πιέσεων, την επιβολή του νόμου του δυνατού και τη μη διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις, ώστε η Ελληνοκυπριακή κοινότητα να υποχρεωθεί σε υποχωρήσεις και την ίδια στιγμή να δημιουργηθεί πρόβλημα στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Πρόσθεσε δε ότι η Κυβέρνηση έχει καταστήσει επανειλημμένως σαφές, τόσο προς τους Τουρκοκυπρίους όσο και προς την Τουρκία, ότι οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση από τα έσοδα από την εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι.

Η δική μας πλευρά – τόνισε- παρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, προσηλωμένη στην επίτευξη λύσης, κατέβαλε προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών που να επιτρέπουν επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και υπέβαλε προτάσεις τις οποίες δυστυχώς η τουρκική πλευρά απέρριψε.

Πρέπει να ομολογήσω – συνέχισε – ότι δεν είχαμε από όλους τους εταίρους μας την αποφασιστική αντίδραση που αναμέναμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά δεν υπήρξε στο βαθμό που θα έπρεπε επίπληξη από κάποιους εταίρους προς την πλευρά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και την σταθερότητα  της ευρύτερης περιοχής. Ίσως αυτή η στάση να επεξηγεί σε κάποιο βαθμό και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, τόνισε.

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα- είπε- κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του κ. Eide στη Κύπρο, στις 16 Μαρτίου, μεταφέραμε το μήνυμα ότι ενόσω βρίσκεται σε ισχύ η παράνομη τουρκική Navtex και το Μπαρμαρός βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου, η πλευρά μας δεν μπορεί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Εκτίμηση τρίτων, πρόσθεσε, είναι ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να ανανεώσει τη Navtex. Εμείς αναμένουμε να το δούμε αυτό στη πράξη, είπε. Εάν η Τουρκία- σημείωσε- τερματίσει τη διπλωματία των κανονιοφόρων πιθανώς να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.

Ευελπιστούμε- υπογράμμισε- ότι Τουρκία και Τ/Κ ηγεσία θα συμμεριστούν το όραμα μας να τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, που θα επιτρέπει την ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. Ο Φυσικός πλούτος- σημείωσε- δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για δημιουργία νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας αλλά κίνητρο για λύση και ότι αυτό είναι και το μήνυμα που η πλευρά μας αποστέλλει στην Τουρκία μέσω εταίρων μας και εταίρων της Τουρκίας. Αυτό ζήτησε- πρόσθεσε- ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και από τον Πρόεδρο Πούτιν, να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι πρέπει με έμπρακτο τρόπο, μακριά από απειλές και παραβιάσεις, να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι η Κύπρος, ένα κράτος υπό κατοχή, δεν έχει πολυτέλεια να αγνοεί ή να παραγνωρίζει κανένα Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πόσο μάλλον τη Ρωσία με την οποία μας συνδέουν διαχρονικοί δεσμοί και η οποία μας στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Την ίδια έμπρακτη στήριξη αναμένουμε και από τους στρατηγικούς μας εταίρους, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και στη πολιτική ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων και τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες καθώς επίσης στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και στην οικονομία.

Καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι Κυπριακή Κυβέρνηση και ομογένεια θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη διατήρηση της στρατηγικής σαφήνειας που έχει δημιουργηθεί στην εξωτερική μας πολιτική, αναδεικνύοντας την ιδιότητα της Κύπρου ως σταθερό, προβλέψιμο και αξιόπιστο εταίρο . Με το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στον ορίζοντα θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά και αποτελεσματικά ώστε να εισακουστούν οι θέσεις μας και να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία να συμβάλει εμπράκτως και με εποικοδομητικό τρόπο, μακριά από απειλές.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμένος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον Ελληνισμό, ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και τη 1η Απριλίου, στη Παλιγγενεσία και την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ. Σημείωσε ότι αντλώντας από το παρελθόν μας, όταν επιμείνουμε και κρατούμε άσβεστη τη φλόγα του δικαίου τότε πετυχαίνουμε. Αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο της διασποράς σε όλες τις ιστορικές στιγμές του ελληνισμού και ιδιαίτερα στο ρόλο της φιλικής Εταιρείας στην επανάσταση του 1821 και επισήμανε ότι την ιστορία δεν την γράφουν οι λογικοί αλλά αυτοί που κρατούν τη φλόγα του δικαίου και ότι αυτό διδάσκει και η 1η Απριλίου όταν τα έβαλαν με τα θηρία και νίκησαν.

Απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε ότι είναι πετυχημένοι εδώ μακριά από τη πατρίδα, στις ΗΠΑ, μια σύμμαχο χώρα η οποία τώρα στα δύσκολα, της Ελλάδας και Κύπρου, φάνηκε μια πραγματική σύμμαχος και η οποία βοήθησε την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της στην μεταπολεμική και σημερινή οικονομική κρίση. Ανέφερε επίσης ότι στην ευρύτερη περιοχή σήμερα, η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ αποτελούν ελπίδα στη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία – πρόσθεσε- μετατρέπεται σε μια μουσουλμανική χώρα που έχει περάσει στα όρια του ισλαμισμού και σημείωσε ότι φθίνει η εικόνα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ο οποίος στηρίζει τον ISIS, μια απειλή για τον ελεύθερο κόσμο. Επισήμανε επίσης ότι τώρα είναι ώρα για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ και κάλεσε την παροικία να βρίσκεται δίπλα στην Εβραϊκή κοινότητα. «Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ, να μπορέσει να δώσει τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Γιατί να μη δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ’ την Ελλάδα. Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομική ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα. Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες. Ευθέως συνεργασία η οποία θα επεκταθεί και σε χώρες που έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη μας. Την ανάγκη δηλαδή των σταθερών χωρών της δύσεως απέναντι στους εξτρεμιστές», είπε.  Τόνισε επίσης ότι έχει μια πολύ καλή και στενή συνεργασία με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας κ. Φωτιάδη.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε, ότι βρίσκεται σε μια φάση διακοπής των συνομιλιών λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Αν επιθυμούν να συνομιλήσουν,τόνισε, πρέπει να σταματήσουν τον εκβιασμό και να μην αναγνωρίζουν ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του Κυπριακού είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αποκατάστασης των κανόνων δικαίου.

Ο Πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Γ. Σιακαλλής μετέφερε θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια που του προσφέρει η ομογένεια όλους αυτούς τους μήνες και για το ενεργό ενδιαφέρον της. Περνούμε, περάσαμε και έρχονται -είπε- δύσκολες στιγμές και γνωρίζουμε ότι έχουμε δύσκολους αντιπάλους. Παρά ταύτα και με την δική σας στήριξη καταφέραμε αρκετά, με τις δραστηριότητες σας προς τους βουλευτές στο κογκρέσο παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον τους για τα δικά μας θέματα. Έχουμε πολλή δρόμο μπροστά μας και αγώνες να δώσουμε όλοι μαζί για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη, μια Κύπρο για τους Κύπριους.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης κ. Ν. Αιμιλίου αφού είπε ότι είναι η 5η χρονιά που παρευρίσκεται στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας υπό διαφορετικές ιδιότητες εξήρε το ρόλο και τη συνεισφορά της ομογένειας στο εθνικό θέμα και τόνισε ότι διαπίστωσε και προσωπικά τον αγώνα που διεξάγει για μια δίκαιη λύση και επιβίωση του τόπου μας. Είμαστε σε ένα κόσμο-είπε- που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος και σημειώνοντας ότι από την έδρα του ΟΗΕ όπου υπηρετεί μπορεί να έχει μια σφαιρική εικόνα, τόνισε ότι σε όποια γωνιά του κόσμου και αν κοιτάξεις θα δεις ότι αναφύονται νέες συγκρούσεις και προβλήματα. Η περιοχή γύρω μας έχει μετατραπεί σε ένα ηφαίστειο και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο και ασταθές διεθνές περιβάλλον καλούμαστε να αγωνιστούμε. Δεν είναι εύκολο – πρόσθεσε- γιατί η προσοχή των μεγάλων δυνάμεων που μπορούν να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος μας, είναι στραμμένη όπως είναι φυσικό σε αυτές τις συγκρούσεις αφού χάνονται εκατομμύρια ζωές καθημερινώς. Συνεπώς χρειάζονται μεγάλοι αγώνες και προσπάθειες τόσο στον ΟΗΕ όσο και στα κέντρα εξουσίας για να συντηρούμε τη προσοχή στο πρόβλημα μας και να ζητούμε τη συνεισφορά τους για μια βιώσιμη λύση που να μπορεί να διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού ελληνισμού.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Β. Φιλίππου συνεχάρη την ομογένεια για το πολύπλευρο έργο της και είπε ότι αδιαμφισβήτητα οι απόδημοι με αποτελεσματικότητα αποτελούν πρεσβευτές προώθησης του Κυπριακού στο εξωτερικό. Αποτελείται ένα πολύτιμο κεφάλαιο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού αλλά και για την φιλανθρωπική σας συνεισφορά, είπε.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα ΗΕ κ. Αικατερίνη Μπούρα είπε ότι βρίσκεται πάλι κοντά στο Κυπριακό ελληνισμό μετά από πολλά χρόνια από την υπηρεσία της στη Κύπρο. Το Κυπριακό αποτελεί κύριο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, είπε, και εσείς είστε η αιχμή του δόρατος. Όλοι μας συνεργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό, είπε και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή παροικία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στη Κύπρο και στις ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές που έζησαν μαζί με τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα. Εδώ είπε κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα και μια συνεχή προσπάθεια και αναφέρθηκε στην σημασία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις 16 Απριλίου η ηγεσία της ομογένειας στο Λευκό Οίκο και στην συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ακολούθως είπε « είμεθα ενήμεροι των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Υπάρχει μια φοβερή ανωμαλία σε μεγάλη κλίμακα αλλά δεν παύει να υπάρχει το θέμα του Κυπριακού για 40 χρόνια, γιατί είναι μέρος και σύνδρομο μιας αρρώστιας που επικρατεί στο κόσμο που είναι η μη ίση μεταχείριση των αδικιών που υπάρχουν, και η Κύπρος είναι μέρος αυτής της αρρώστιας.» Θα επιμείνουμε –είπε- για ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού γιατί θα είναι ένα δείγμα επιλύσεως και άλλων προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο το περασμένο Μάιο όπου όλοι ενθουσιάστηκαν ελπίζοντας σύντομα ότι θα βρεθεί λύση και έκτοτε, τόνισε, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί. Δυστυχώς –είπε- το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών έχει μια πάγια πολιτική για το Κυπριακό η οποία είναι φιλοτουρκική. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται στο κογκρέσο και εξήρε τη θετική συνεισφορά του γερουσιαστή Bob Menendez στη προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου. Αναφορικά με τις ενέργειες της παροικίας στις ΗΠΑ, ανέφερε ως πολύ σημαντικά την δημιουργία του οργανισμού HALC με την οικονομική στήριξη του ομογενή Νίκου Μουγιάρη ο οποίος ενεργοποιείται πολύ δραστήρια σε όλη την Αμερική και την πολύ στενή συνεργασία με τις οργανώσεις του Εβραϊκού λόμπι στην Αμερική με την κοινή προώθηση νέας νομοθεσίας για τη Κύπρο στο κογκρέσο και της ενεργειακής ατζέντας. Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές δραστηριότητες τις οποίες θα έχουν με την Αρμενική κοινότητα στα πλαίσια των εορτασμών ης εκατονταετηρίδας από την γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και στη συνεργασία που αναπτύσσεται με την Κουρδική κοινότητα. Τέλος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη στις 16 Απριλίου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αντιπροσωπείας της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα όπου αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνη για τη Κύπρο Τάσος Ζαμπάς είπε ότι μετά από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου Biden στη Κύπρο δημιουργήθηκαν εντυπώσεις που ενθουσίασαν όλους όμως σύντομα επήλθε απογοήτευση όταν οι Τούρκοι παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Κύπρου με το Μπαρμπαρός, χωρίς να υπάρξουν οι αναμενόμενες ενέργειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Εμείς, ως Αμερικανοί αναμέναμε κάτι περισσότερο από την αμερικανική πλευρά αλλά δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δύσκολα αλλάζει τη φιλοτουρκική του στάση. Ενώ όλος ο αμερικανικός τύπος αντιλαμβάνεται τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας, οι μόνοι που φαίνεται να μην το καταλαβαίνουν, τόνισε, είναι ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εξωτερικών. Αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Εβραϊκή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία άρχισε να φέρνει αποτελέσματα και παράδειγμα, είπε, είναι η κοινή επιστολή του ACJ (American Jewish Committee) και του HALC (Hellenic American Leadership Committee) προς το κογκρέσο.