May 9, 2021

Εκδήλωση “The Emergence of Greek-Cypriot-Israeli Cooperation”

HALC (1)Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη, 22 Απριλίου, στο Κυπριακό Σπίτι στη Νέα Υόρκη, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “The Emergence of Greek-Cypriot-Israeli Cooperation” (Η εμφάνιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) με κύριους ομιλητές τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ν. Αιμλίου, τον επικεφαλής της Αμερικανικής-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) κ. David Harris, και τον καθηγητή και συγγραφέα του βιβλίου “The emergence of Israel–Greek cooperation” Αριστοτέλη Τζιαμπίρη. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Την εκδήλωση άνοιξαν με σύντομες εισαγωγικές ομιλίες ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC κ. Endy Zemenides και ο Διευθυντής της AJC κ. Michael Schmidt ενώ τους ομιλητές παρουσίασε ο συντονιστής της κ. Νικόλας Κατζίμπρας.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Αιμλίου τόνισε ότι, Κύπρος και Ισραήλ είναι δύο μικρά κράτη σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές συγκρούσεις  και ταραχές. Παράλληλα επισήμανε ότι είναι οι δύο πυλώνες για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και οι μόνες χώρες στην περιοχή όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες γίνονται πλήρως σεβαστά.

Η μάστιγα της τρομοκρατίας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι συγκρούσεις στη Συρία, το Ισλαμικό κράτος, σημείωσε, είναι οι κύριες απειλές στην περιοχή και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι o καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Συνεχίζοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο και το Ισραήλ να αποκτήσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, κάτι που συμμερίζονται και οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, πρόσθεσε, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Αυτοί είναι οι λόγοι που η Κύπρος και το Ισραήλ μαζί με την Ελλάδα, ξεκίνησαν μια διαδικασία τριμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και στον τομέα της ενέργειας μαζί με άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Υπάρχει ένας απλός, εγγενής λόγος γι’ αυτή την τριμερή  συνεργασία: έχουμε πολλά να προσφέρουμε και να κερδίσουμε ο ένας από τον άλλο, αλλά έχουμε πολλά να προσφέρουμε στη Δύση που μπορεί να βασίζεται σε εμάς ως την μόνη νησίδα σταθερότητας και συνεργασίας προς αντιμετώπιση των συγκρούσεων και αναταραχών στην Ανατολή Μεσόγειο» είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Καταλήγοντας ο κ. Αιμιλίου υπογράμμισε την ανεκτίμητη υποστήριξη της AJC στην εμβάθυνση των Κυπροισραηλινών σχέσεων, ειδικά όσον αφορά τα στρατηγικά οφέλη αυτής της σχέσης με τη Δύση και κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για αντιμετώπιση των κοινών απειλών στα θέματα της ασφάλειας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Εκτελεστικός Διευθυντής της AJC κ. David Harris ευχαρίστησε την HALC για την πρωτοβουλία οργάνωσης της εκδήλωσης με θέμα τις στενές σχέσεις που διατηρούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ. Ο κ. Harris αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Αρμενίων και υπογράμμισε ότι η μη αναγνώριση μιας τεκμηριωμένης ιστορικής τραγωδίας, είναι λόγω του παράγοντα «Τουρκία» που υποστηρίζεται από την δική του χώρας, τις ΗΠΑ. Τόνισε επίσης ότι η παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία που συνεχίζει να αμφισβητεί την Κυπριακή κυριαρχία είναι γεγονότα που δεν πρέπει να δικαιολογούνται ή να ελαχιστοποιούνται. Τέλος ο κ. Harris εξήρε την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία χαρακτήρισε ως το πιο φιλόδοξο και επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία, εκφράζοντας την ελπίδα δημιουργίας στο μέλλον κάποιου παρόμοιου μοντέλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αριστοτέλης Τζιαμπίρης ο οποίος παρουσίασε το βιβλίου του “The Emergence of Israel-Greek Cooperation.”Στο βιβλίο του, ανέφερε ο καθηγητής , προσπάθησε να περιγράψει τις σχέσεις ανάμεσα Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία 60 χρόνια, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από καχυποψία, εχθρότητα και αλληλοκατηγορίες, κάνοντας έντονη αναφορά στην απροσδόκητη ανατροπή της Ελληνικής πολιτικής το 2009.

Επισήμανε παράλληλα ότι η άνοδος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η επιδείνωση των στρατηγικων σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα νέο κλίμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ. Ο καθηγητής Τζιαμπίρης, τελειώνοντας, υποστήριξε ότι η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας για επιδείνωση των Ισραηλινοτουρκικών σχέσεων και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Τέλος οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που έθεσε το ακροατήριο το οποίο αποτελείτο περισσότερο από 60 ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ομογενείς, ομογενειακά μέσας ενημέρωσης και ακολούθησε δεξίωση.