May 9, 2021

Εκδήλωση προς τιμή της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου – Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη, 20 Νοεμβρίου 2015 

Εκδήλωση προς τιμή της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου κας Άντρης Αναστασιάδη, διοργάνωσε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015, το βράδυ στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Manhattan. Η βράβευση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου, έλαβε χώρα στη διάρκεια του 62ου «Χορού των Χρυσανθέμων» όπου παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, οι Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Σωματείων, της ΠΣΕΚΑ, του Ταμείου Βοήθειας Παιδιών από την Κύπρο, του Γυναικείου Τμήματος του Παγκυπρίου καθώς και περισσότερα από 500 άτομα, εκ των οποίων μέλη των διπλωματικών αποστολών, παράγοντες της ομογένειας, επιφανείς Ελληνονοαμερικανοί, ακαδημαϊκοί και  απλοί ομογενείς.

Την Πρώτη Κυρία της Κύπρου παρουσίασε η κα Ανθή Φιλίππου, Επίτιμη Πρόεδρος του φετινού Χορού των Χρυσανθέμων και σύζυγος του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, η οποία αναφέρθηκε στη πολυσχιδή κοινωνική και φιλανθρωπική δράση που έχει αναπτύξει η κα Αναστασιάδη, η οποία είναι επικεφαλής ή συμμετέχει σε πολλά ευαγή ιδρύματα και συνδέσμους στην Κύπρο. Με δική της πρωτοβουλία, τόνισε, ιδρύθηκε o «Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης» με κύριο σκοπό της λειτουργίας του η παροχή οικονομικής στήριξης σε άτομα τα οποία λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων έχουν επηρεαστεί και παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στη συνέχιση της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης.

Ακολούθως η κα Φιλίππου διάβασε προσωπική επιστολή του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Joe Biden και της συζύγου του κας Jill Biden στην οποία εξήρε το έργο της Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής για τα φιλανθρωπικά τους έργα ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εξαίρετες προσωπικές σχέσεις τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη σύζυγο του. «Επίσης, είναι προνόμιο μας να γνωρίσουμε προσωπικά την Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πολύχρονη δράση της σε μια σειρά από κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες» σημειώνει η επιστολή ενώ τονίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Φιλόπτωχος Αδελφότητα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Δρ. Μιράντα Κοφίνα και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος οι οποίοι εξήραν την προσφορά και τη δράση της κας Αναστασιάδη προς την Κυπριακή κοινωνία.

«Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ανάμεσα σας» είπε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας λαμβάνοντας το λόγο. «Συχνά λέγεται ότι οι Έλληνες της διασποράς είναι πιο Έλληνες από αυτούς που ζουν στην πατρίδα και αυτό είναι απολύτως αληθές».

Στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ετήσιο Χορό των Χρυσανθέμων που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελληνικής φιλανθρωπίας. Από την ίδρυση του το 1953 είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Φιλόπτωχο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας και εξασφαλίζει τεράστια οικονομική υποστήριξη σε πολλές τοπικές, εθνικές και διεθνείς φιλανθρωπίες ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Φιλοπτώχου καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το έργο τους και τη βοήθεια τους προς την Κύπρο.

Εν συνεχεία, η Πρώτη Κυρία, έμπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, τον οποίο χαρακτήρισε ως πνευματικό ηγέτη όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ήταν ο πρώτος που αγκάλιασε και στήριξε το όραμα μου για την δημιουργία του «Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης». Θα ήθελα επίσης, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να τον ευχαριστήσω καθώς και όλους εσάς για την τεράστια υποστήριξη σας σ’ αυτόν τον Φορέα. Η πρωτοβουλία μου για την ίδρυση αυτού του οργανισμού είχε ένα κύριο στόχο: να προσφέρει έμπρακτη στήριξη σε φοιτητές που έχουν ανάγκη και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών τους» συνέχισε.

Η κα Αναστασιάδη μετέφερε τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Καταλήγοντας είπε: «Παρακαλώ δεχθείτε τις ευχαριστίες μου που ταπεινά έχω αποδεχθεί αυτό το βραβείο εκ μέρους όλων των Κυπρίων».

Τέλος μαζί με την απονομή του τιμητικού βραβείου, αποδόθηκε στην Πρώτη Κυρία επιταγή από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας προς ενίσχυση του ταμείου του «Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης».

Εξάλλου, το πρωί της ίδιας μέρας, η κα Αναστασιάδη επισκέφθηκε το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης όπου έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τα παιδιά του σχολείου. Την κα Αναστασιάδη καλωσόρισαν ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος.

Ακολούθησε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι μαθητές του σχολείου προς τιμή της κας Αναστασιάδης, όπου τραγούδησαν διάφορα Κυπριακά τραγούδια ενώ απήγγειλαν ποιήματα του Κώστα Μόντη. Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε την έντονη συγκίνηση της για το υπέροχο πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές και εξέφρασε τα συγχαρητήρια της για το έργο που διατελεί το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αμερικής στον τομέα της εκπαίδευσης. Τέλος η κα Αναστασιάδη ξεναγήθηκε σε διάφορες τάξεις το σχολείου όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μαθητές και πρόσφερε δώρα. Την Πρώτη κυρία συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου.