April 25, 2024

Διεθνής Συνάντηση του ΟΗΕ στην Κύπρο Υποστήριξης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στην Μέση Ανατολή

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων (The Committee on the Exercise of the Inaliable Rights of the Palestinian People) αποφάσισε σήμερα (12.2.02) να διοργανώσει στην Κύπρο τη προσεχή Διεθνή Συνάντηση των Η.Ε. για υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή, μεταξύ 16 και 17 Απριλίου 2002. Θα ακολουθήσει στις 18 Απριλίου Συνάντηση Αλληλεγγύης των Μη-κυβερνητικών Οργανισμών προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Συνάντηση είναι μεταξύ άλλων, οι διεθνείς προσπάθειες για αποσόβηση της κρίσης και για επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου, η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους και η ανάγκη άμεσου τερματισμού της Ισραηλινής κατοχής, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στις ειρηνευτικές προσπάθειες, θέματα ασφάλειας και εφαρμογής της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης και άλλα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Η.Ε. Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος μιλώντας μετά την ομόφωνη απόφαση, χαρακτήρισε ως τιμή την διοργάνωση της Συνάντησης στην Κύπρο και είπε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να φιλοξενήσει την συνάντηση αποτελεί ένδειξη της προσήλωσης της και της συνεισφοράς της, στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη και συμφιλίωση στην Μέση Ανατολή.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη υπογράμμισε ότι επιτείνει τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού και ούτε προσφέρει ασφάλεια στους Ισραηλινούς πολίτες . Αναφέροντας ότι η δημιουργία και η βιωσιμότητα ενός Παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Μέση Ανατολή, ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι η ανθρώπινη ιστορία έχει αποδείξει ότι η ξένη κατοχή δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποτελέσει μέσο για νομιμοποίηση παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας η οποία συντηρεί το διεθνές σύστημα.

Ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής σε ομιλίες τους τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει η συνάντηση της Λευκωσίας λόγω της χρονικής συγκυρίας στην κρίσιμη καμπή που διέρχεται το Μεσανατολικό και ενόψει της έντασης που επικρατεί στην Παλαιστίνη και στην Μέση Ανατολή ευρύτερα.