March 29, 2024

Η Κύπρος Προσφέρει Οικονομική Υποστήριξη στο Ανατολικό Τιμόρ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος επέδωσε σήμερα το συμβολικό ποσό τον $10000 στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ανατολικού Τιμόρ, Πρέσβη Jose Louis Guterres για ενίσχυση της Αντιπροσωπείας τους στα Ηνωμένα Έθνη και ως έκφραση υποστήριξης της Κυπριακής Κυβέρνησης ενόψει της πρόσφατης εισδοχής του Ανατολικού Τιμόρ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Ζακχαίος συνεχάρη τον Πρέσβη Guterres για τον αγώνα του λαού του Ανατολικού Τιμόρ που έθεσε τέρμα στην ξένη κατοχή και καλωσόρισε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για βελτίωση των σχέσεων της με την Ινδονησία με σκοπό την δημιουργία ενός κλίματος συμφιλίωσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου τόνισε ότι με μεγάλη ικανοποίηση προσφέρεται αυτό το συμβολικό χρηματικό ποσό στο Ανατολικό Τιμόρ και διαβεβαίωσε τον Πρέσβη Guterres για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Ανατολικό Τιμόρ. Ο κ. Ζακχαίος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να παράσχει πρακτική βοήθεια ώστε το Ανατολικό Τιμόρ να βρει τη θέση του στη διεθνή κοινότητα και να αντιμετωπίσει όλες τις κοινές προκλήσεις.

Ο κ. Ζακχαίος αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνάντησης και στον Κυπριακό αγώνα για δικαίωση και στη σημασία της ενδυνάμωσης του διεθνούς δικαίου ιδιαίτερα της αλληλεγγύης ανάμεσα σε μικρές, ευάλωτες χώρες για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρώπινων αξιών, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικουμενική επικράτηση της δικαιοσύνης, ειρήνης και νομιμότητας.

Με τη σειρά του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ανατολικού Τιμόρ ευχαρίστησε θερμά την Κυπριακή Κυβέρνηση για την μακροχρόνια υποστήριξη της κατά τα δύσκολα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα τους και σημείωσε ότι αυτή η υποστήριξη έχει δημιουργήσει θερμά, φιλικά αισθήματα για την Κύπρο ανάμεσα στο λαό της χώρας του, που υποστηρίζει λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών