March 25, 2023

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες της Κύπρου της Τουρκικής εισβολής

%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf2-2Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο διοργανώσαν από κοινού, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή, 8 Ιουλίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριο, προβολή ντοκιμαντέρ των γεγονότων της 20ης Ιουλίου και ομιλίες.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στους αγώνες της ομογένειας, τονίζοντας ότι στις επαφές που έχουν τόσο με τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών, βουλευτές και γερουσιαστές, εγείρουν το Κυπριακό και τονίζουν ότι είναι ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνoς, o οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου επεσήμανε ότι παρόλο που έχουν περάσει 44 χρόνια από την Τουρκική εισβολή οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί.

Αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα μετά την 20η Ιουλίου 1974 ο κ. Φαίδωνος τόνισε μεταξύ άλλων: «Μνημονεύουμε σήμερα τους ήρωες πεσόντες της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής του 1974. Οι πεσόντες, στην πλειοψηφία τους 18χρονα παιδιά, παρόλο που γνώριζαν την υπεροπλία του Τουρκικού στρατού και παρόλο την τεράστια ανισότητα στο πεδίο της μάχης, δεν δίστασαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πατρίδας και να δώσουν σ’ αυτή ότι πιο πολύτιμο είχαν, την ζωή τους. Σε τέτοιο βαθμό την αγαπούσαν».

Πρόσθεσε επίσης ότι δυστυχώς, γενιές έφυγαν με το παρόπονο ότι δεν είδαν την πατρίδα τους να ελευθερώνεται. Δεν είδαν ξανά τις πατρογονικές τους εστίες, τις πόλεις, τα χωριά τις γειτονιές τους, τους τάφους των γονέων τους.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, επεσήμανε ότι όλοι θα πρέπει να διδαχθούν από την ιστορία ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, διότι ως έθνος έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ. Ο πατέρας μου διαρκώς μου υπενθύμιζε ότι η διχόνοια και το μίσος δεν έχουν θέση μεταξύ μας. Να συγχωρούμε αλλά ποτέ να μην ξεχνάμε».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, έκανε αναφορά στα σχέδια της Τουρκικής κυβέρνησης για Ισλαμικό επεκτατισμό σε όλη την Ευρώπη τονίζοτας ότι το Ισλάμ τίνει να αντικαταστήσει τον Χριστιανισμό ως κυρίαρχη θρησκεία στην Ευρώπη. Επιπλέον, κάλεσε τους ομογενείς να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να μιλήσουν στους φίλους τους μέσω των μέσων κονωνικής δικτύωσης για την μεγάλη αδικία που διαπράχτηκε το 1974 και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής ανεξαρτήτου και κυρίαρχου κράτους μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκης Ένωσης.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Πρέσβης Μαρία Θεοφίλης, επεσήμανε ότι η επέτειος της εισβολής δεν θα πρέπει να εξαντλείται απλώς στην αποτίμηση φόρου τιμής των πεσόντων και καταδίκης αυτού του εγκλήματος, αλλά να αποτελεί αφορμή για αναστοχασμό, περισυλλογή για ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής αυτογνωσίας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, τόνισε ότι χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος δεν θα βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Το διεθνές δίκαιο δεν παραγράφεται και πρέπει να ισχύσει και για τη δική μας πατρίδα» επεσήμανε ο κ. Κορνηλίου υπενθυμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

«Δυστυχώς ο χρόνος της κατοχής είναι πολύ μεγάλος και χρειαζόμαστε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις πρωτίστως για να μην ξεχνάμε και δεύτερον για να προβληματιστούμε γιατί φθάσαμε στο πραξικόπημα του 1974 και που βρισκόμαστε σήμερα. Πρέπει ενωμένοι και μονοιασμένοι να εντείνουμε τον αγώνα για τη λυση του Κυπριακού» κατέληξε ο κ. Κορνηλίου.