April 23, 2024

Εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη – Καταπολέμηση Εμπορίας Προσώπων, κυρίως γυναικών και κοριτσιών

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%80-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%8e%cf%80%cf%89%ce%bd-3Ηνωμένα Έθνη, 2 Οκτωβρίου 2018

Οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου, του Κατάρ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, συνδιοργάνωσαν την Τρίτη (2.10.18) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με τις Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών (Women in UN), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Ναρκωτικά και Έγκλημα (UNODC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκδήλωση για την «Καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, κυρίως γυναικών και κοριτσιών» , με έμφαση την εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να συμβάλει στο διάλογο για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων, ιδιαίτερα γυναικών και κοριτσιών. Επιπλέον, η εκδήλωση  αποσκοπούσε στην αξιολόγηση των προσπαθειών και της προόδου που επιτεύχθηκε για την επίτευξη σχετικών Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, υπογράμμισε ότι «η σημερινή συνάντηση γίνεται επειδή όλοι συμμεριζόμαστε τη θεμελιώδη πεποίθηση ότι η εμπορία προσώπων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επαίσχυντο έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Σημείωσε ότι η Πολιτική Διακήρυξη που υιοθετήθηκε πέρυσι από τη Γενική Συνέλευση στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, κατέστησε σαφές τη σύνδεση μεταξύ του Παγκοσμίου Σχεδίου Δράσης και των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με έμφαση στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι περήφανη που συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία και συμβάλλει στο διεθνή διάλογο γύρω από το επίκαιρο ζήτημα.

«Η Κύπρος παραμένει αφοσιωμένη στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και υποστηρίζει με σθένος όλες τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό διεθνές νομικό πλαίσιο, αποτελεί βασικό μέρος για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων και γι’ αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει όλες τις βασικές διεθνείς συμβάσεις που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων» τόνισε ο κ. Κορνηλίου.

Επεσήμανε επίσης ότι η σταθερή δέσμευση της Κύπρου, αντικατοπτρίζεται στην αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αναβάθμισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, στην πρώτη βαθμίδα στην έκθεση «Εμπορία Προσώπων». Επιπλέον, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για την Κύπρο η αναγνώριση της Προϊσταμένης του Γραφείου Αντιτρομοκρατίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστυνόμου Ρίτας Σούπερμαν, η οποία βραβεύτηκε το 2016 από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιειών με τον τίτλο “Trafficking in Persons 2016 Hero.”

«Δεδομένου ότι η εμπορία προσώπων αποτελεί παγκόσμια απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα, τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η πλήρης εφαρμογή και ενίσχυση του νομικού πλαισίου σχετικά με την εμπορία προσώπων σε όλες τις μορφές του» κατέληξε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Λαμβάνοντας το λόγο η Συντονίστριας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Εμπορίας Προσώπων, Δρ Μύρια Βασιλειάδου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η σωματεμπορία υπάρχει παντού. Παρουσιάζεται στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο γιατί τα θύματα είναι ευάλωτα αλλά γιατί το οργανωμένο αυτό έγκλημα έχει τεράστια κέρδη, και κατατάσσεται ως το δεύτερο κερδοφόρο οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως. Επεσήμανε ότι εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά διακινούνται κάθε χρόνο, με εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση. Η εμπορία και η εκμετάλλευση προσώπων υπάρχει, όσο υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τεράστια κέρδη και η κουλτούρα της ατιμωρησίας και σε κάθε μορφή της αποτελεί ένα σοβαρό έγκλημα μιας απάνθρωπης χρησιμοποίησης ενός ατόμου ως εμπορεύσιμο αντικείμενο, με στόχο την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

Στην ομιλία της η κα Τζόζι Χριστοδούλου, Συντονίστριας Πολιτικής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού φύλου, αναφέρθηκε στην ίδρυση αστυνομικής μονάδας στην Κύπρο για την πρόληψη, καταπολέμηση και προστασία των θυμάτων της εμπορίας και τη λειτουργία του πρώτου κρατικού καταφυγίου για την προστασία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η Κύπρος έχει θέσει σε λειτουργία την πολυεπιστημονική ομάδα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, με τη συμμετοχή τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σ’ αυτόν τον τομέα, τόνισε, εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα κενά και αδυναμίες στο σύστημα.

Η Καλλιόπη Μιγγείρου, Επικεφαλής του Τμήματος Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών για τον Τερματισμό της Βίας Κατά των Γυναικών, έκανε έντονη αναφορά στην έκθεση του Γενικού-Γραμματέα, Α/73/263, για την Εμπορία Γυναικών και Κοριτσιών. Τόνισε ότι η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην πρόληψη της εμπορίας προσώπων αλλά και στην αύξηση των οικονομικών ευκαιριών για τις γυναίκες και τα κορίτσια καθώς και στην παροχή ευκαιριών για εκπαίδευση. Παράλληλα, τόνισε, το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων των διακινητών, και την ανακάλυψη πιθανών θυμάτων εμπορίας προσώπων.

Άλλοι ομιλητές που έλαβαν μέρος στην ανοικτή συζήτηση ήταν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Κατάρ, Πρέσβης Alya Ahmed Saif Al Thani, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, João Vale Almeida, ο John Brandolino, Διευθυντής στο Γραφείο UNODC, ενώ συντονίστρια της όλης εκδήλωσης ήταν η Simone Monasebian, Διευθύντρια του Γραφείου του UNODC στη Νέα Υόρκη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μέλη αντιπροσωπειών κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών και μη-κυβερνητικές οργανώσεις.