April 20, 2024

Η ομογένεια της Νέας Υόρκης αποχαιρέτησε τον Πρέσβη Λεωνίδη Παντελίδη

Νέα Υόρκη, 22 Ιανουαρίου 2018

Η Κυπριακή παροικία της Μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης αποχαιρέτισε σήμερα (22.1.18) τον Πρέσβη της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας αφυπηρετεί και αποχωρεί από το διπλωματικό σώμα.

Προς τιμή του οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, της ΠΣΕΚΑ, και του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council), παρέθεσαν δείπνο στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια της Νέας Υόρκης με τη συνοδεία τραγουδιών από την ομάδα των κανταδόρων «Γιωργαλλέτων».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑΣ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, εξήρε την άριστη συνεργασία που είχε η Κυπριακή παροικία με τον Πρέσβη Παντελίδη κατά το διάστημα που υπηρετούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Χάνουμε ένα πολύ διακεκριμένο διπλωμάτη που υπηρέτησε πολλά χρόνια το διπλωματικό σώμα και έκανε εξαιρετική δουλειά στην Ουάσιγκτον για την Δημοκρατίας της Κύπρου» είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου, τόνισε ότι ο κ. Παντελίδης αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του με νέους ορίζοντες. «Αποχαιρετούμε σήμερα, όχι μόνο ένα ικανότατο διπλωμάτη, αλλά και ένα φίλο και συνεργάτη με τον οποίο είχαμε μια αγαστή συνεργασία» είπε, προσθέτοντας την τεράστια προσφορά του στην Κύπρο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, αποχαιρετώντας τον κ. Παντελίδη, ανέφερε ότι είναι ένας απλός διπλωμάτης, ένας διπλωμάτης που έγραψε βιβλία, αλλά ταυτόχρονα ένας διπλωμάτης που έχει απίστευτο βάθος. «Ήταν για μένα ένα μεγάλο προνόμιο να έχω ένα συνάδελφο όπως το Λεωνίδα Παντελίδη. Θα είναι μια μεγάλη απώλεια για το Υπουργείο Εξωτερικών η αφυπηρέτηση του, αλλά αυτά έχει η διπλωματική ζωή. Ευχόμαστε τα βέλτιστα και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την προσφορά του προς την πατρίδα» κατέληξε ο κ. Κορνηλίου.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της ζωής του, τόνισε ότι έζησε όλα τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Κύπρου, από τον αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. «Όταν μεγάλωσα ήθελα να βοηθήσω, ήθελα να προσφέρω κάτι. Επειδή δεν μου άρεσε να μπω στην πολιτική, δεν μου αρέσουν τα φώτα, αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος να δουλέψω ήταν ως «τεχνικός» της διπλωματίας, να βοηθήσω από πίσω. Και αυτό έχω κάνει για 31 χρόνια» είπε ο κ. Παντελίδης. Εξέφρασε την λύπη του που φεύγει χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα προσπαθήσει με οποιοδήποτε μικρό τρόπο να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας  και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληναμερικανικής Ηγεσίας κ. Endy Zemenides. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης πολλοί ομογενειακοί παράγοντες, μέλη των διπλωματικών αποστολών και προξενείων της Κύπρου και Ελλάδας, του ομογενειακού τύπου και πολλοί ομογενείς.