March 28, 2024

Παρουσίαση του βιβλίου τού Νίκου Αντωνιάδη “Υπάρχει Ελπίς! Κτίζοντας την Παιδεία της Κύπρου μας!”

Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2018%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%cf%82-25-9-18-2

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το βράδι, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη, η παρουσίαση του βιβλίου του Κύπριου δημοσιογράφου και βοηθού καθηγητή του Δημοκρατικού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (CUNY), Νίκου Αντωνιάδη «Υπάρχει Ελπίς! Κτίζοντας την Παιδεία της Κύπρου μας!» Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και του Εμπορικού Κέντρου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο είχε προλογίσει πέρυσι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης

Στο βιβλίου του ο συγγραφέας αναλύει τον κύκλο της Παιδείας και τη σχέση των νέων και των πολιτών με την ίδια την πολιτεία, όπου στη μια άκρη του κύκλου βρίσκεται ο Πολίτης και εντοπίζει ένα κενό, το οποίο ονομάζει ως την απουσία της «Πολιτισμικής Παιδείας». Μέσα από μια νοσταλγική αφήγηση, ο Νίκος Αντωνιάδης παραθέτει από τη Νέα Υόρκη, όπου διαμένει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια, στοιχεία από μελέτες και έρευνες που έχει διεξάγει και κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην καλλιέργεια αυτής της Παιδείας και να σπρώξει τα παιδιά της πατρίδας μας να απομακρυνθούν από τη βία, το bullying, την αδιαφορία αλλά και άλλες αρνητικές πράξεις, αναλύοντας και εξηγώντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την δημιουργία «ρόλων» που μπορεί να τους προσφέρει ο ίδιος ο πολιτισμός μας.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το σεβασμό και την εκτίμηση του προς το συγγραφέα για έργο του και τόνισε ότι η έκδοση του βιβλίου του γίνεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που γίνονται στην Κύπρο και τα θέματα που έχουμε για την Παιδεία. Πρόσθεσε ότι το βιβλίο έχει ιδιαίτερη σημασία και για την παροικία, γιατί αν μετά από τόσα χρόνια υπάρχει ακόμη Ελληνισμός, σίγουρα η Παιδεία είχε να διαδραματίσει ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο.»

«Είναι γι’ αυτό που πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία έτσι ώστε ως ομογένεια να αντέξουμε για πολλά χρόνια ακόμα, κι ακόμη περισσότερα στις δύσκολες συνθήκες που καλούνται οι ομογένειες μας να επιβιώσουν» κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι, Μιχάλης Ιγνατίου και Λένα Αργύρη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νάνσυ Μπίσκα, Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια St. John’s και Adelphi.

Η κα Λένα Αργύρη, σημείωσε ότι στο βιβλίο του ο Νίκος Αντωνιάδης τονίζει το σημαντικό ρόλο της Παιδείας. Παρατηρεί στο ένα άκρο της Παιδείας να είναι οι μαθητές και στο άλλο η πολιτεία και οι πολιτικοί. Ανάμεσα στα δύο άκρα ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα χάσμα και προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους ώστε να καλυφθεί το κενό προς όφελος των παιδιών.

Ο κ. Ιγνατίου σημείωσε ότι στο βιβλίου του ο συγγραφέας κάνει έντονη αναφορά στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα και την παρουσιάζει ως παράγοντα προς μίμηση και προβάλλει με αγάπη το έργο της ομογενειας. Γράφει σε ένα σημείο: «Εδώ οι συμπατριώτες μας μορφώνονται μέσα από τη γνώση της Κυπριακής ιστορίας, της Ελληνικής ιστορίας, της μουσικής μας, του θεάτρου μας, του αθλητισμού μας, όπου οι νέοι μας, και όχι μόνο, αναλαμβάνουν ρόλους,  δεν μένουν στη θεωρία».

Λαμβάνοντας το λόγο ο συγγραφέας επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν δοθούν στα παιδιά «ρόλοι πολιτισμού» και κίνητρα για να προσφέρουν.

«Τα παιδιά μας στην Κύπρο θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν τους δίνουμε το βήμα. Θέλουν περισσότερο χρόνο να βοηθήσουν συνανθρώπους, κάποια αλλαγή στον τρόπο που γίνοται αυτά. Πέρα από την Πολιτεία, ευθύνη φέρουμε και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση».

Ολοκληρώνοντας της παρουσίαση του βιβλίου του είπε: «Υπάρχει Ελπίς αρκεί να ακούσουμε τα ίδια τα παιδιά που είναι η ελπίδα. Αν έρθουμε κοντά στα παιδιά, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αυτό πιστεύω, αυτό θα συνεχίσω να κάνω, αυτό μου λέει η καρδιά μου. Η Κύπρος μας έχει τεράστιες δυνατότητες, έχει τεράστιο πολιτισμό πίσω της, τον Ελληνικό, και έχει τεράστιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένους και πολιτικούς».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου, Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος και ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Άριστος Κωνσταντίνου και ακολούθησε μία εποικοδομητικη συζήτηση με ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο προς το κ. Αντωνιάδη