March 28, 2024

Επαφές κας Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη

Η κα Χριστόφια είχε σήμερα (25.09.09) το πρωί συνάντηση με αντιπροσώπους του Rachel Cooper Foundation ο οποίος είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός. Το ίδρυμα αυτό συνεργαζόταν στο παρελθόν με την Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω ενός προγράμματος που ξεκίνησε στις αρχές του 1990 φέρνοντας παιδιά από την Κύπρο με καρδιακές παθήσεις για εγχειρήσεις καρδιάς στο νοσοκομείο Montefiore της Νέας Υόρκης, εντελώς δωρεάν. Το πρόγραμμα αυτό διακόπηκε πριν μερικά χρόνια και σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Πρώτης Κυρίας για τα οφέλη αυτού του προγράμματος και η συνδρομή της για την επαναλειτουργία του.

Ο ιδρυτής του ιδρύματος, Alan Fierstein , είπε ότι σκοπός της δημιουργίας του προγράμματος ήταν για να βοηθηθούν παιδιά με καρδιακά προβλήματα και ανέφερε ότι 32 Κυπριόπουλα εγχειρίστηκαν στο νοσοκομείο Montefiore από την ίδρυση αυτού του προγράμματος.

Η κα Χριστόφια ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του ιδρύματος ώστε να επαναρχίσει το πρόγραμμα και είπε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει προς επίτευξη αυτού του στόχου.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι κ. και κα Alan Fierstein , ιδρυτές του ιδρύματος, οι κ. και κα James Demetriou , ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ, η κα Carol Panayi , μέλη του ιδρύματος, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη κ. Ανδρέας Παναγιώτου και ο κ. Χαμπής Νικολάου.

Το απόγευμα η κα Χριστόφια επισκέφθηκε την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου ( St . Basil ‘ s Academy ) η οποία βρίσκεται στο Garrison στη Νέα Υόρκη. Η ακαδημία είναι ένα ορφανοτροφείο υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής και προσφέρει στέγη και μόρφωση σε ορφανά ή παιδιά από διαλυμένες οικογένειες. Σήμερα υπάρχουν 22 παιδιά που φοιτούν στην ακαδημία.

Την κα Χριστόφια η οποία συνοδευόταν από το Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Αντρέα Παναγιώτου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πανίκο Παπανικολάου, καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ακαδημίας Πάτερ Κώστας Σιταράς καθώς και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της Γυναικείας Ελληνικής Ορθόδοξης Φιλοπτώχου. Ο κ. Σιταράς εξέφρασε χαρά για την τιμή να επισκεφθεί η κα Χριστόφια το ίδρυμα τους το οποίο – είπε – προσφέρει αγάπη, στοργή και ελπίδα στα παιδιά αυτά. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια Πρώτη Κυρία αφιερώνει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της για να έρθει να δει από κοντά την ακαδημία αλλά και τα παιδιά που φοιτούν στην ακαδημία.

Μιλώντας στους παρευρισκομένους η κα Χριστόφια εξέφρασε την χαρά της που επισκέπτεται την ακαδημία τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η αποστολή που επιτελεί είναι αληθινά αξιοθαύμαστη. «Είμαι εδώ όχι μόνο υπό την προσωπική μου ιδιότητα αλλά αντιπροσωπεύω και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία να επεκτείνω την αγάπη, τη συμπάθεια και τα βαθιά αισθήματα του λαού της Κύπρου.» Μέσω του οράματος του Πατριάρχη Αθηναγώρα, τόνισε, η ακαδημία επιτελεί ένα λειτούργημα και εξυπηρετεί την Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα για περισσότερο από 65 χρόνια.

«Όλο αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν δεν υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι να νοιάζονται για τους άλλους περισσότερο από τους εαυτούς τους, προσφέροντας το δικό τους χρόνο αλλά και την οικονομική ενίσχυση για την στήριξη της ακαδημίας. Προσωπικά δράττω της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τους ανθρώπους αυτούς για την ανιδιοτελή προσέγγιση τους, τη γενναιοδωρία τους και τις προσπάθειες τους ώστε να αλλάξουν οι ζωές των παιδιών και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κόσμο με ελπίδες και ευκαιρίες.»

Ολοκληρώνοντας η κα Χριστόφια συγχάρηκε όλους για το έργο που έχει επιτελεσθεί μέχρι τώρα στην ακαδημία καθώς και για τα αξιοθαύμαστα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί προσφέροντας παράλληλα και αναμνηστικά δώρα στα παιδιά της ακαδημίας.

Εξάλλου χθες (24.09.09) η σύζυγος του Προέδρου επισκέφθηκε το γηροκομείο του Αγίου Μιχαήλ το οποίο βρίσκεται στο Yonkers στη Νέα Υόρκη. Την κα Χριστόφια καλωσόρισαν ο Διευθυντής του ιδρύματος Επίσκοπος Αντώνιος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νικήτας Δρακοτός, όλοι οι ηλικιωμένοι που ζουν εκεί καθώς και μέλη του προσωπικού.

Η κα Χριστόφια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου και μίλησε με τους ηλικιωμένους οι οποίοι είναι όλοι Ελληνικής καταγωγής. Ο Επίσκοπος Αντώνιος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη αυτή. «Μας συγκινεί το γεγονός ότι έδειξε τον ενδιαφέρον και την επιθυμία να έρθει εδώ και να επισκεφθεί το ίδρυμα η Πρώτη Κυρία της Κύπρου. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται μια Πρώτη Κυρία και αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα της και τι άνθρωπος είναι. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε να επισκεφθείτε το ίδρυμα να δείξετε με την παρουσία σας εδώ, την αγάπη, το ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους μας που βρίσκονται σε αυτό το σπίτι».

Μιλώντας η κα Χριστόφια σημείωσε τη χαρά της και τη συγκίνηση της που συναντιόταν με τους ηλικιωμένους του γηροκομείου. «Μεγάλη η συγκίνηση γιατί συναντιόμαστε με ανθρώπους που έχουν προσφέρει τόσα πολλά για να υπάρχει μια καλύτερη ζωή για τη νέα γενιά. Για τούτο σας είμαστε ευγνώμονες. Θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους τους ανθρώπους που νοιάζονται και φροντίζουν όλους εδώ τους ανθρώπους αυτή της στέγης και ιδιαίτερα τον Θεοφιλέστατο που πραγματικά είναι ο πατέρας του Σπιτιού αυτού.»

Τέλος η κα Χριστόφια προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Διευθυντή, το Πρόεδρο του Συμβουλίου, καθώς και σε όλους τους ηλικιωμένους τροφίμους και στο προσωπικό του γηροκομείου.